ЕКОКАМПУС ЧОРНОГОРА: зачекінилися у Карпатах, підкорили Піп Іван, презентували командні проекти

П’ять днів у молодіжному таборі «Екокампус Чорногора» промайнули як одна мить. В останній день студенти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Варшавського університету та Краківської Гірничо-металургійної академії, які з 4 по 8 жовтня брали участь у проекті “Науково-просвітницький молодіжний табір “Екокампус Чорногора” за сприяння Міністерства молоді і спорту України та Україно-Польської Ради обміну молоддю, провели еко-тренінг “Заcheckіnся у Карпатах” та представили власні екологічні і краєзнавчі мініпроекти. По закінченні презентації всім учасникам Екокампусу ректор Ігор Цепенда вручив сертифікати. Але цьому дню передувала програма, яку всі студенти згадують із щирим захопленням. Її родзинкою стало сходження на Піп Іван та відвідування будівництва майбутнього Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині.

В Екокампусі студенти поглибили знання про природні особливості, біологічне та ландшафтне різноманіття. Змогли обговорили проблеми і перспективи розвитку Карпатського регіону у контексті Стратегії сталого розвитку та Рамкової конвенції про охорону і Сталий розвиток Карпат. Також вони із задоволенням і цікавістю ознайомилися з етнічними особливостями регіону, самобутньою культурою і історією Карпатських горян. Провели вечори польської та української культури та кухні. В теорії та на практиці засвоїли правила поводження в горах та скуштували банош на висоті 2028 метрів. Більшість з учасників зацікавилась можливістю здобути практики по своїх наукових напрямах у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія», який наразі відбудовується силами Прикарпатського національного та Варшавського університетів.

Тож, насичені новими знаннями та враженнями, студенти України і Польщі повернулися з гір й останній день табору провели у Прикарпатському університеті. Вони розділилися на команди. До кожної з них входили і українські і польські студенти. Загалом було представлено 5 дуже цікавих проектів.

Ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда подякував всім за участь у проекті.

«Переконаний, що це добрий початок ваших нових ідей. Протягом цих днів ви мали можливість поспілкуватися, обговорити існуючі проблеми. Сподіваюсь, що у вас виникли нові думки і нові ідеї. Саме на це ми розраховували, саме для цього ми будуємо Міжнародний центр зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині. Адже його головна мета полягає в тому, щоб об’єднати вас навколо цікавих проектів, – сказав ректор. Пам’ятаючи завжди про минуле – треба завжди думати про майбутнє. І ви можете стати стержнем для майбутньої співпраці не тільки студентів України і Польщі, а так само і молоді країн Європейського Союзу та пострадянського простору. Гори дійсно інтегрують і об’єднують. Ми задоволені тим результатом, який отримали. Переконаний в тому, що ви так само багато чого для себе пізнали, але саме головне, що ви об’єдналися, маєте нові контакти і нові знайомства. Час і головне завдання – їх поглиблювати і розширювати»,- зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Після вручення сертифікатів про перебування у Екокампусі студенти казали, що цей проект дійсно став яскравою і пам’ятною подією їхнього життя. Зокрема, польські гості поїхали додому із відчуттям поваги до природної спадщини та народних традицій Карпатського регіону і щирим бажанням повернутися в Україну із друзями  до своїх нових українських друзів.

  • Молодіжний табір "Екокампус Чорногора" успішно завершився