Консорціум університетів у Житомирі

16-17 жовтня у Житомирському державному університеті імені Івана Франка відбулося XXI засідання Консорціуму Варшавського університету та українських університетів. У роботі консорціуму взяли участь директор Центру Східноєвропейських студій Варшавського університету, Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ян Маліцький, Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці  Дамян Цярціньскі, керівники та представники 12-ти вітчизняних закладів вищої освіти, які є членами Консорціуму. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника на заході представляв ректор університету, професор Ігор Цепенда. 

Розглядалися питання участі університетів-членів Консорціуму в програмі академічних обмінів PROM-2. Дмитро Шевчук, проректор Національного університету «Острозька академія» розповів про перебіг VI Літньої школи в рамках спільної магістерської програми «Східні студії» та запропонував створити спільну магістерську програму, в якій реалізовуватимуться ідеї історичної пам’яті обох країн. Такі проекти, за його словами, можна здійснювати в рамках програм Erasmus Mundus Joint Master Degrees та Еразмус+.

На засіданні йшлося і про створення осередку зустрічей українсько-польської молоді на базі СумДУ задля вивчення культурно-історичної спадщини, проведення археологічних розвідок, розвитку зеленого туризму та створення бренду регіону. Учасники зустрічі також обговорили питання збереження культурної спадщини та вшанування пам’яті видатних постатей української та польської науки і культури.