Кафедра хімії відзначила 25-річчя з дня створення

Кафедра хімії факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відзначила днями 25-річчя з дня свого створення. На урочистості зібралися викладацький склад кафедри, студенти та випускники. 

Традиційно розпочалося свято з вітань. Слова привітання та подяки прозвучали від проректора з науково-педагогічної роботи університету Сергія Шарина, завідувача кафедри хімії Івана Миронюка, колишнього декана факультету природничих наук Володимира Кланічки, професора кафедри Сергія Курти, голови профкому факультету Вікторії Гнезділової, а також випускників та студентів.  

Зокрема, у своєму виступі завідувач кафедри хімії  Іван Миронюк зазначив, що за 25 років кафедра хімії підготувала близько 500 фахівців: хіміків і викладачів хімії, які працюють на хімічних підприємствах та в навчальних закладах по всій Україні. Також він розповів, що науковці кафедри працюють над виготовленням препаратів абсорбентної дії, засобів захисту рослин, розробки в лабораторних умовах мінеральної води, мінеральних добрив. Активно розвивається міжнародна співпраця з науковцями Польщі, Індії, Арабських країн.

Під час урочистих заходів  кращих працівників кафедри хімії відзначили грамотами.

Зараз на кафедрі хімії працюють 4 доктора наук, професори, 6 доцентів-кандидатів наук, 4 інженерно-технічні працівники. За цей період на кафедрі захистили свої дисертації 11 кандидатів і 2 доктора наук. Серед випускників кафедри є 18 кандидатів наук і доцентів, які працюють викладачами та працівниками вітчизняних ЗВО і НАН України. Двоє випускників кафедри хімії, а саме: доцент кафедри хімії, кандидат хімічних наук Тетяна Татарчук і провідний науковий співробітник Інституту фізичної хімії НАН України, кандидат хімічних наук І.Сулим, ввійшли за рейтингом в ТОП-10 провідних науковців України в 2019 році.

Зазначимо, що кафедра хімії була створена в 1994 році в Калуші  із використанням навчально-лабораторної бази Калуського-хіміко-технологічного технікуму, лабораторії заводів ВАТ «Оріана» та Калуського науково-дослідного інституту галургії. Завідувачем призначили професора Миколу Хабера, який одночасно був першим заступником голови правління ВАТ «Оріана». Згодом, зі збільшенням навчального навантаження, збільшувався й штат кафедри хімії. У зв’язку з відкриттям нових спеціальностей біологічного профілю в 2000 році на базі приміщень, уже на той час Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, лабораторій і технологічних установок фірми «Барва» була створена друга кафедра хімічного профілю — біоорганічної хімії. Завідувачем цієї кафедри став професор Олександр Шийчук. Ураховуючи наявний кадровий потенціал, навчально-методичне забезпечення, матеріально-технічну базу, інженерно-лабораторні приміщення ВАТ «Оріана», вдалося провести акредитацію за IV рівнем. У зв’язку з формуванням Інституту природничих наук Прикарпатського університету та перерозподілом навантажень між кафедрами в 2005 році було змінено назви хімічних кафедр: в Івано-Франківську — кафедра теоретичної і прикладної хімії, у Калуші — кафедра органічної і аналітичної хімії. А з 1-го вересня 2010 року наказом ректора університету на базі Інституту природничих наук Прикарпатського університету створили одну кафедру – кафедру хімії.