Презентовано другий том енциклопедії «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923»

   Сьогодні в університеті було презентовано другий том фундаментальної праці українських науковців «Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія», виданий за підтримки органів місцевого самоврядування Івано-Франківської та Львівської областей. У презентації взяли участь голови обласної ради та обласної адміністрації Олександр Сич та Денис Шмигаль, ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, львівські партнери – академік Степан Павлюк, професори Микола Литвин та Ігор Соляр, а також координатор проекту професор Микола Кугутяк. Він подякував всім авторам видання. Підкреслив, що до роботи над другим томом було залучено 146 науковців, які підготували 1029 статей. За його словами, видання розкриває цілу низку проблем і відповідає на десятки питань.

 

   Водночас робота над проектом дала можливість для вивчення і постановки зовсім нових питань. Наприклад, про українських дітей-героїв, що загинули за Україну. Їх були сотні і тривалий час про них не можна було говорити. «Серед них були гімназисти, пластуни, соколята, члени інших українських молодіжних організацій. Вони вели розвідку, брали участь у боях. І це лише одна із проблем, що виринули у ході роботи над виданням», – підкреслив професор Кугутяк. Він закликав присутніх, в т.ч. студентів приєднюватися до авторського колективу. Голова ОДА Івано-Франківської області Денис Шмигаль подякував університету за запрошення і наголосив, що вихід енциклопедії є важливим доказом прагнень західних українців до соборності, «альтернативи якої немає».

   Своєю чергою голова обласної ради Олександр Сич підкреслив, що фінансування такого видання в умовах війни та важкої економічної ситуації було не простою справою, але обласна рада врахувала тривалий досвід співпраці з науковцями Прикарпатського університету, а також те величезне значення, яке має такий проект. «Адже тривалий час історію України, країн Центрально-Східної Європи у світі знали лише з російських підручників. Дана енциклопедія є вагомою цеглиною у побудову великої будівлі української історії», – переконаний Олександр Сич.

   Наступним виступив ректор Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. Він підкреслив, що реалізація цього видання надзвичайно трудоємкий процес і також подякував авторам, редакторам та всім причетним до нього. Він підкреслив, що «ЗУНР відіграла вагому роль в українському державотворенні». «Без боротьби галицьких українців у 1918—1923 рр. не було б проголошення незалежності у 1991 р. Не було б також польсько—українського примирення. Не було б нової польської еліти, не було б Єжи Гедройца і його вчення до польської нації», – заявив ректор.
На черзі видавництво третього тому у 2020 році.