На Форумі Європа-Україна із зацікавленням обговорили міжнародні проєкти, які реалізує університет

Ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда взяв участь у роботі дводенного XIII Форуму Європа-Україна у польському місті Жешуві. Вже 13 раз поспіль на цьому унікальному майданчику зустрічаються представники органів влади, місцевого самоврядування, університетів, громадських організацій, успішні підприємці, щоб у експертному гроні найвищого гатунку обговорити гострі питання відносин між Україною та європейськими країнами у сферах політики, економіки, безпеки, освіти.

Знайти шляхи виходу з глухих кутів. Проекти сприяння розвитку є інструментом проведення політики східного партнерства на регіональному рівні. Про це йшлося на одній з перших дискусій форуму. Підкарпатське воєводство, як розповів партнер багатьох українсько-польських проєктів з відродження Обсерваторії на горі Піп Іван Маршалек Владислав Ортиль, «вже кілька років бере активну участь у співпраці, зокрема, у конкурсі, оголошеному Міністерством закордонних справ Польщі “Польська допомога». Ці проєкти мають підвищити безпеку за рахунок оперативної спроможності служб порятунку в Україні в гірських районах, зокрема, йшлося про важливість роботи рятувального посту в стінах Обсерваторії на горі Піп Іван. Учасники панелі підсумували існуючу багаторічну співпрацю та обговорили нові напрямки співпраці, а також акцентували увагу на важливість співпраці в галузі розвитку не лише з точки зору бенефіціарів, але і з тих, хто надає цю допомогу українським партнерам.

Під час дискусії на XIII Форумі Європа-Україна «Стратегічне партнерство Польщі та України. Лозунг чи реальність?», на якій лунали не дуже оптимістичні оцінки нинішнього стану відносин, ректор Ігор Цепенда закцентував увагу на необхідності вести постійний діалог на всіх рівнях взаємин: від діалогу на найвищому рівні до діалогу на рівні регіональному, а головне, діалогу між молоддю двох країн. Саме тому Прикарпатський університет вже багато років у партнерстві з Варшавським університетом та іншими партнерськими університетами Польщі активно співпрацює у програмах, завдяки яким українські студенти інтегруються у студентське середовище Європи. Будівництво Міжнародного центру зустрічей молоді України та Польщі у Микуличині є яскравим прикладом того, що Прикарпатський університет робить задля європейської перспективи. Адже це безпрецедентний випадок, коли український уряд профінансував проєкт (майже 6 млн євро) і назвав його центром зустрічі молоді України та Польщі.

Про Міжнародний центр зустрічей молоді та програми Прикарпатського університету, які покращують співпрацю між молодими людьми України та європейських країн, йшлося й під час іншої панелі форуму «Формування майбутнього – зміцнення зв’язків. Молодіжне співробітництво в Європі».

Ректор Прикарпатського університету заявив колегам з різних країн про те, що переконаний у тих позитивних перспективах, які надають, зокрема, спільні магістерські програми. «Повернення в Україну наших магістрів з отриманими у Європі знаннями може закласти успіх цих молодих людей у рідній країні. Адже дуже важливо, аби знання, отримані завдяки програмам міжнародного обміну, наша талановита молодь мала можливість реалізовувати саме в Україні», – заявив ректор. Також він відзначив позитивний вплив європейських фондів, які надають стипендії найкращим студентам Прикарпатського університету, що мотивує їх добре вчитися в Україні.

«Однозначно насамперед молоде покоління європейських громадян має шанс подолати стереотипи та забобони, що існували поколіннями. Задля цього Прикарпатський університет системно працює над інтеграцією молоді, над створенням умов та відповідної атмосфери для їх спілкування», – наголосив ректор і розповів про Міжнародний центр зустрічей молоді, який нині Прикарпатський університет будує у Микуличині.

На полях форуму ректор дав низку інтерв‘ю засобам масової інформації та зустрівся зі студентами-стипендіатами Фонду Інституту Східноєвропейських досліджень з Прикарпатського університету, яких було запрошено на форум.

Пропонуємо інтерв’ю ректора університету Ігора Цепенди польському телебаченню: https://rzeszow.tvp.pl/46516536/jan-malicki-dyr-studium-europy-wschodniej-uw-ihor-cependa-rektor-podkarpackiego-uniwersytetu-narodowego-w-iwanofrankowsku

  • XIII Форум Європа-Україна