Фахівці АГЕНТІВ ЗМІН та експерти обговорили стратегію регіонального розвитку до 2027 року

4 лютого в офісі Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН Прикарпатського університету відбувся круглий стіл фахівців з регіонального та місцевого економічного розвитку Івано-Франківщини «Стратегія розвитку 2027». Організаторами заходу виступили мережа РЕГІОНЕТ та АГЕНТИ ЗМІН за сприяння і підтримки проєкту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» (ПРОМІС).

У роботі круглого столу взяли участь команда АГЕНТІВ ЗМІН Прикарпатського університету на чолі із директоркою Проєктно-освітнього центру АГЕНТИ ЗМІН, координаторкою Регіональної експертної мережі РЕГІОНЕТ в Івано-Франківській області Світланою Кропельницькою, координатор мережі РЕГІОНЕТ в Україні Олександр Дудка, виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук, директор установи «Агенція регіонального розвитку Івано-Франківської області» Віктор Вінтоняк, Голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, Івано-Франківської обласної ради Василь Мельничук, представники Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА, управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому м.Івано-Франківська, представники ОТГ області, експерти, науковці, практики з регіонального та місцевого розвитку. Також ряд учасників круглого столу мали можливість долучитися до обговорення в режимі онлайн, підключившись до телетрансляції за технологією Webex Cisco.

«Питання стратегії розвитку регіону є важливим питанням сьогодення. Воно актуальне зараз у новому програмному періоді стратегічного планування розвитку, який відбувається на державному та регіональному рівнях, рівні територіальних громад. І дуже важливо комунікувати всім разом – і науковцям, і експертам, і фахівцям задля втілення нових проєктів, спрямованих на покращення добробуту людей», – зазначила під час відкриття заходу директорка офісу АГЕНТІВ ЗМІН Світлана Кропельницька.     

Через онлайн-включення з вітальним словом до учасників круглого столу звернувся ректор університету Ігор Цепенда: “Ми випрацювали добрий механізм співпраці університету з органами місцевого самоврядування через створення офісу АГЕНТИ ЗМІН”.

Модератор заходу, координатор Всеукраїнської мережі фахівців і практиків з регіонального та місцевого розвитку РЕГІОНЕТ Олександр Дудка поінформував учасників круглого столу про можливості мережі РЕГІОНЕТ як інформаційно-комунікаційної платформи регіонального розвитку та відзначив активну діяльність Проектно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського університету в розвитку інновацій та інвестицій в регіоні.

Під час роботи круглого столу Мар’яна Гургула, начальник управління економічного розвитку Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської ОДА презентувала присутнім проєкт стратегії розвитку Івано-Франківщини на 2020-2027 рр.. Основними стратегічними напрямками розвитку визначено конкурентноспроможну економіку на засадах смартспеціалізації, розвиток інфраструктури області та створення комфортних і безпечних умов проживання на території області.

На думку виконавчого директора Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрія Стефанчука щодо формування стратегії розвитку регіону потрібно більше конкретизувати ті напрямки, які вже є актуальними в нашій області.

Своєю чергою начальник управління економічного та інтеграційного розвитку Івано-Франківської  міської ради Надія Кромкач ознайомила присутніх з найбільш актуальними проектними ідеями фахівців міста Івано-Франківська та анонсувала початок актуалізації, розробки Стратегії розвитку Івано-Франківської ОТГ.

Важливими й інформативними з точки зору питань стратегічного розвитку нашого регіону були презентації щодо смарт-спеціалізації регіону та запровадження проекту SmartCity міста Івано-Франківськ, ключових напрямів діяльності  Агенції регіонального розвитку та її ролі у стратегічному розвитку області, зокрема через розвиток індустріально-інноваційних парків, кластеру креативних індустрій, промоції галузі туризму тощо.

На завершення науковці Університету, фахівці Центру Агентів змін акцентували увагу на важливості формування закладами вищої освіти кадрового потенціалу розвитку конкурентоспроможності регіону та презентували базу студентів Прикарпатського національного університету – вихідців з ОТГ області й основні результати співпраці, в тому числі проектної, з територіальними громадами області завдяки створеним можливостям.

Проведення засідань круглих столів та інших заходів на актуальні тематики АГЕНТАМИ ЗМІН у співпраці з широким експертним колом вже стало традиційним і засвідчує їх доцільність та необхідність з метою гуртування та розширення співробітництва із інституціями регіонального та місцевого розвитку, програмами, проектами, фахівцями задля забезпечення ефективного стратегічного розвитку краю.

Презентації спікерів круглого столу та запис телеконференції можна переглянути на сайті http://agentyzmin.pnu.edu.ua/ua