Представникам туристичного бізнесу розповіли про PIMReC – проєкт адаптації обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру

20 лютого у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбувся круглий стіл з обговорення впливу результатів реалізації проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» PIMReC на розвиток туристичного бізнесу в Івано-Франківської області та прикордонних територій.

Партнери проєкту ознайомили різні туристичні компанії та організації Івано-Франківської області із проєктом та обговорили можливі точки дотику для подальшої співпраці. Зокрема, щодо розвитку безпечного туризму в Карпатах України. Крім цього, партнери проєкту з Варшавського університету виклали для представників туристичного бізнесу цікаву стратегію залучення польських туристів до Івано-Франківської області.

«Проєкт, який ми реалізовуємо разом із нашими партнерами є неоціненним, адже з одного боку, він підтримує добрі тенденції розвитку туризму, а з іншого, дозволяє зробити туристичний рух максимально безпечним”, – підкреслив у своєму виступі ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, додавши, що “об’єднання зусиль університетів та рятувальних служб України та Польщі дозволяє говорити, що ми матимемо найкращий міжнародний високогірний рятувальний навчальний центр, який стане взірцем транскордонної співпраці у Європі”.

Заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний, який також взяв участь у роботі круглого столу, виявився заядлим туристом, який щорічно ходить у гори. Тож проблеми та виклики, які постають у зв’язку із безпекою туристичного руху, йому дуже добре відомі.

«Я страшно люблю цю справу і добре знаю її з точки зору туриста», – заявив він і назвав стратегічно важливим участь університетів у такому проєкті як PIMReC.

Згідно з проєктом PIMReC заплановано провести чотири тренінги українських та польських рятувальників в Україні та чотири тренінги в Польщі. Зокрема, будуть проведені навчання з надання домедичної допомоги, пошуку потерпілих у горах, лавинної небезпеки тощо.

Про тренінг з медичної допомоги, який вже відбувся у Польщі розповіла представниця Бещадської добровільної групи гірського порятунку (GOPR) Кароліна Ківьор. Також вона привела приклади того, як співпраця українських та польських рятувальників вже допомогла врятувати чимало туристів.

Десять гірських рятувальників, які працюють у рятувальному пункті на горі Піп Іван оснащені за останнім словом техніки, повідомив начальник четвертої спеціалізованої пошуково-рятувальної групи Тарас Бринда. За його словами, минулого року ними було здійснено 14 пошуково-рятувальних операцій, в результаті яких було врятовано 26 людей.

Ще однією складовою рятувальників у проекті є складання навчальних програм для міжнародного рятувального центру. Також учасникам круглого столу було презентовано платформу з надання електронних послуг, яка виконуватиме декілька функцій. Перша – це офіційна веб-сторінка проекту PIМReC для поширення результатів проєкту та інформації. Друга – спеціальний електронний інструмент транскордонних високогірних рятувальних груп для обміну досвідом високогірних рятувальних операцій, практичних прикладів, корисної інформації та консультацій, розміщення навчальних матеріалів та опису рятувальних засобів. Третя – відкритий ресурс для транскордонної спільноти, туристів з інформацією про безпечні туристичні маршрути для піших походів, катання на лижах метеорологічного прогнозу, опис запобіжних заходів та заходів безпеки, яких має дотримуватись кожна особа у гірській місцевості за різних погодних умов, та інформація пункт безпеки, розташований в обсерваторії, де можна отримати першу медичну допомогу та притулок для будь-кого, хто загубився чи поранився в Карпатських горах.

У ході зустрічі представники туристичних компаній висловилися за співпрацю у рамках проєкту PIMReC та внесли низку цікавих пропозицій з цього приводу.

Нагадаємо, що головна мета проєкту PIMReC — тісна співпраця між установами Польщі та України задля спільного вирішення питання підвищення безпеки високогірного туризму шляхом реалізації ряду заходів, спрямованих на досягнення цієї цілі. Завдання проекту: реконструкція та структурна адаптація колишньої астрономічної та метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувальної станції, що функціонуватиме цілорічно; розроблення висококласного спільного польсько-українського навчання для рятувальників високогірних районів із особливим акцентом на сучасні рятувальні техніки в різних погодних умовах, у тому числі тематичні дослідження (case studies); формування механізмів реагування у невідкладних ситуаціях та шляхів взаємодії з відповідними службами у випадку загрози життю та здоров’ю туристів; створення платформи електронних послуг як ефективного інформаційного ресурсу для обміну досвідом та навчальними матеріалами між польськими та українськими високогірними рятувальними командами з одного боку, а з іншого – як інструмент для інформування туристів про превентивні заходи під час перебування у високогір’ї, безпечні маршрути та метеорологічний прогноз. Ці заходи покращать професійний рівень рятувальників високогірних районів та волонтерів в Україні та Польщі, зроблять внесок у розвиток комплексної високогірної рятувальної системи, розширять співпрацю між усіма учасниками проекту, підвищать обізнаність транскордонного співтовариства щодо заходів безпеки та безпечних туристичних маршрутів. Результатами тісної співпраці польських та українських рятувальних служб стануть розроблені єдині оперативні стандарти, а в довгостроковій перспективі по обидві сторони від кордону дозволить координувати рятувальні дії та застосовувати превентивні заходи.