«Університети, які мають науку у себе, мають замовлення на дослідження і мають міжнародні гранти – це неодмінна ознака сильних шкіл», – Єгор Стадний

20 лютого Прикарпатський університет відвідав заступник міністра освіти і науки України Єгор Стадний. Основним питанням робочої зустрічі було питання реформи системи управління та фінансування закладів вищої освіти, яка розпочалася з 1 січня 2020 року. Під час зустрічі з керівництвом університету, викладачами та студентами він відзначив кращі результати діяльності Прикарпатського університету та поінформував, що відповідно до цих показників Міністерство збільшило державне фінансування для університету на поточний рік.

«З 2020 року Міністерство освіти і науки починає фінансувати університети не просто за кількість студентів, які в них навчаються, а за результати роботи, які вони мають. Університети, які мають науку у себе, мають замовлення на дослідження і мають міжнародні гранти – це неодмінна ознака сильних шкіл, неодмінна ознака сильних науковців-викладачів і ми використовуємо ці показники як один із критеріїв для державного фінансування», – зазначив Єгор Стадний.

Єгор Стадний розповів і про інші критеріїв, які дозволяють закладам вищої освіти отримати більше коштів від держави. Це, зокрема, регіональний коефіцієнт, показник масштабу університету, контингент та показник зайнятості студентів після закінчення вишу. 

«Ми враховуватимемо, скільки випускників працюють на посадах, що вимагають вищої освіти. У закладів, після яких реалізувалась більша кількість випускників – й буде більше коштів. Те, як реалізуються випускники на ринку праці – це одна із ознак якості освіти», – пояснив заступник міністра.

Щодо контингенту, пояснив Єгор Стадний, то “тут є дуже важливим економічний стимул, який ми закладаємо”. Він зауважив, що на технічні на природничі спеціальності держава виділяє на 60% більше коштів ніж на економічні,гуманітарні і т.д.   

Заступник міністра також звернув увагу на цьогорічну вступну кампанію та зазначив, що згідно з реформою вищої освіти держава встановить мінімальну ціну на навчання за контрактом.

«Індикативна собівартість – це регульована державою ціна за навчання за контрактом. Ми хочемо ввести її вже з наступної вступної компанії. Це буде стосуватися приблизно третини спеціальностей. Буде встановлена мінімальна ціна на навчання, нижче якої ставити ціни не можна буде. Адже добре знаємо, що під час вступних кампаній, деякі університети починають демпінгувати. Вони ставлять плату за контракт на 500 чи 1000 гривень менше і в такий спосіб “заманюють” студентів», – сказав Єгор Стадний. 

Одним із важливих рішень у сфері фінансування, за словами заступника міністра, є фінансова автономія університетів. Він зазначив, що бюджетне законодавство накладає на університети обмеження, які заважають вільно розпоряджатися коштами.

«Ми всі знаємо, що університети, наприклад, не могли ремонтувати гуртожитки за кошти контрактників. Тепер, в межах статутної діяльності, університети зможуть витрачати зароблені кошти в залежності від своїх потреб, – сказав Єгор Стадний. – Змін буде дуже багато. Наприклад, для передачі майна університету раніше був потрібен підпис міністра, а це – дуже не зручно. Зараз все буде значно простіше. Але, знову ж таки, лише у межах статутної діяльності».

Також в рамках фінансової автономії профільне Міністерство надасть можливість університетам не лише витрачати кошти більш вільніше, а й залучати кошти більш вільніше.

“В даному випадку йдеться про спільні бізнеси з компаніями, корпораціями, в які університет може входити інтелектуальною власністю. Тому що ті винаходи, які продукує університет, потребують інвестицій”, – пояснив Єгор Стадний.    

У ході виступу заступник міністра звернув увагу на дуальну форму здобуття вищої освіти. На думку Єгора Стадного така форма вигідна всім сторонам. Адже, студент – отримує вже певний досвід роботи, роботодавець – має кваліфікованого працівника, який вже знайомий з виробництвом та адаптувався в середовищі, а університети таким чином мають нагоду працевлаштувати своїх випускників. 

Під час зустрічі ректора Прикарпатського університету з заступником міністра освіти і науки України Єгором Стадним йшлося про наукові здобутки університету, реалізацію проєктів та подальші плани розвитку. Також ректор вручив гостю унікальні друковані видання – фундаментальні праці науковців-істориків та філологів  університету.

У рамках програми перебування в університеті Єгор Стадний взяв участь у віче вшанування пам’яті студента нашого університету, Героя Небесної Сотні Романа Гурика, роботі круглого столу з обговорення впливу результатів реалізації проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» PIMReC на розвиток туристичного бізнесу в Івано-Франківської області та прикордонних територій, побував в Центрі інноваційних освітніх технологій “PNU-EcoSystem”. Заступник міністра побував у студентському просторі «Paragraph», студентській їдальні та ознайомився з роботою наукових центрів університету, які створені за кошти європейських грантових програм. 

Детальніше про зустріч заступника міністра освіти і науки України Єгора Стадного з викладачами та студентами університету за посиланням: https://www.facebook.com/PNUVS/

  • Візит заступника міністра освіти і науки України Єгора Стадного