Професор Володимир Клапчук презентував свою монографію

Сьогодні у Прикарпатському університеті відбулася презентація монографії професора, доктора історичних наук, завідувача кафедри готельно-ресторанної та курортної справи Володимира Клапчука – “Михайло Клапчук: український націоналіст і вчений (життєвий,політичний і науковий шлях)”. В заході взяли участь проректор з науково-педагогічної роботи університету Сергій Шарин, декан факультету туризму Володимир Великочий, голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, викладачі та студенти факультету туризму. 

Видання присвячене 100-річчю від дня народження Михайла Клапчука. Монографія складається з 9-ти розділів, в яких викладено автобіографічні матеріали Михайла Клапчука, що висвітлюють його родові коріння,дитинство, навчання у Коломийській гімназії, Львівському та Віденському університетах, участь в українських націоналістичних організаціях, арешт і заслання, карагандинський етап життя. Рецензентами видання виступили доктор історичних наук, професор Володимир Великочий (Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника), доктор історичних наук, професор Микола Литвин ( Інститут українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України).

“Михайло Клапчук самостійно простудіював монографію відомого західноукраїнського археолога Я.Пастернака “Коротка археологія західноукраїнських земель” і вже в 15 років зробив свої перші відкриття, зібравши зразки кераміки трипільської культури, які вивчив і передав Коломийському музею”, – розпочав свій презентаційний виступ автор монографії Володимир Клапчук. Далі він розповів про життєвий шлях свого батька, відомого українського етнографа, археолога, геолога, краєзнавця та історика Михайла Клапчука.  

“Із 74-х пам’яток археології Надвірнянського району та Яремчанської міськради, що включені до Державного реєстру пам’яток, 47 відкрив і дослідив особисто Михайло Клапчук, або брав безпосередньо участь. Всього вчений відкрив понад 170 археологічних пам’яток. Він не обмежувався лише археологією, але й творчо працював в царині етнографії, збирав народний фольклор. Михайло Клапчук зібрав 1700 архівних документів, до сотні старовинних поштових листівок, фотографій, що мали відношення до історії краю, записав понад 500 народних пісень. У його колекції сотні вишивок, писанок,печаток”, – розповів про унікальну спадщину батька Володимир Клапчук. 

“Михайло Клапчук – це непересічна особистість. На мою думку, завдяки виданій монографії, особистість Михайла Клапчука стане одним із об’єктів дослідження істориків, етнографів, археологів на теренах Прикарпаття”, – зазначив один із рецензентів Володимир Великочий.

  • Презентація монографії професора Володимира Клапчука