Маскот університету – карпатська рись

Карпатська рись – від нині є талісманом Прикарпатського університету. Сьогодні вона з’явилася на нашому сайті і була презентована журналістам на пресконференції. Гори та скелі, зокрема, гора Піп Іван, де на вершині розташовано університетський Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» і на схилах якої неодноразово бачили рись, є місцем сили, з якого Прикарпатський університет прагне побачити свої нові перспективи. Зокрема, можливості, що відкриває для університету Міжнародний центр зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині. Про стан реалізації цих масштабних проєктів, а також про плани відзначення 80-річчя університету і 150-річчя його патрона Василя Стефаника поінформував представників засобів масової інформації ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда. 

«Багато університетів обирають маскот, аби він уособлював дух, який притаманний духу їхнього навчального закладу. Ми так само довго думали, який саме символ може бути притаманним Прикарпатському університету? Він має бути пов’язаний з регіоном, і з тим, що є сьогодні актуально. Прийшли до думки, що талісманом нашого університету має стати … карпатська рись”, – розпочав анонсовану презентацію талісману, або як ще іноді кажуть неофіційного логотипу ректор Ігор Цепенда.

Чому саме рись? За словами ректора, тому, що ця тварина символізує надприродну пильність зору для наукового пізнання. Тож символічно, що люди, які пов’язані з таким талісманом, мають вчитися швидко і ґрунтовно.

Крім того, рись символізує мудрість, спритність, силу, сміливість, витривалість, просвітлення, осяяння, несподіванку, розкриття таємниць, правдолюбство. Водночас це хижак, який вміє постояти за себе. Рись здатна розпізнавати помилки та фальш. Рись може навчити тому, як використовувати власну життєву силу безшумно і ефективно.

Талісман Прикарпатського – стане важливим символом успіху для різноманітних команд університету. Від спортивних до наукових. Маскот буде використовуватися для промоції Прикарпатського університету на всіх рівнях: у презентаціях, сувенірній та рекламній продукції.

Обрання такого талісмана, стало спільним напрацюванням колективу університету і дизайнерів. Ректор університету також розповів, що наразі на основі талісману розробляється символіка факультетів та підрозділів університету. Усе це, за словами Ігоря Цепенди, має створити позитивну атмосферу навколо та всередині університету.

«КАРПАТСЬКА РИСЬ веде Прикарпатський до стратегічної мети! Несе знання та допомагає відкривати наукові таємниці!», – підкреслив ректор.

Рись досить часто використовували у емблемах та гербах. Зокрема, у 1603 році італійські вчені заснували «Академію Рисі», метою якої були пошуки істини і боротьба з забобонами. І на її емблемі була рись, яка означала, що знання здобудуть перемогу над темрявою і стражданнями. Ціково, що найбільш авторитетним членом цієї академії був Галілео Галілей – італійський фізик, механік, астроном, філософ, математик, що зробив значний вплив на науку свого часу. Він першим використав телескоп для спостереження небесних тіл і зробив ряд видатних астрономічних відкриттів. «Тож, обравши рись своїм талісманом, університет сподівається на удачу у справі успішної роботи астрономів в Обсерваторії на горі Піп Іван, яку нині відроджує Прикарпатський університет разом із Варшавським», – запевнив журналістів ректор.

Під час зустрічі з представниками засобів масової інформації він поділився новинами щодо нинішнього етапу реалізації проєктів відбудови Обсерваторії. Адже цей рік має бути визначальним як для проєкту PIMReC «Адаптації обсерваторії для потреб рятувальної служби», так і для його проєкту-супутника – будівництва Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині.

Стосовно відновлення обсерваторії ректор зазначив, що цьогоріч заплановано багато будівельних робіт. Паралельно планується придбання для обсерваторії сучасного наукового обладнання та початок її роботи саме як наукового об’єкту. У подальших планах, розповів ректор, має повністю запрацювати Міжнародний науковий центр «Обсерваторія».

Щодо одного із найбільших інфраструктурних проєктів університету – Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Польщі у Микуличині, то Ігор Цепенда наголосив: «Це державний інвестиційний проєкт, який стане перлиною Прикарпаття!».

Пошук можливостей для його реалізації тривав понад десять років, але тільки у минулому році було знайдено кошти і розпочато будівництво Центру.

«Це нова, дуже цікава концепція, – розповів ректор. Будівля у вигляді гуцульської гражди цікаво вписується у гірський ландшафт і водночас вона буде сучасною і достатньо великою. Тут буде працювати найбільший у Карпатах конференц-зал площею 450 квадратних метрів, що дасть змогу вмістити понад 350 осіб. Розміщувати учасників зустрічей планується у 60-ти номерах. За концепцією міжнародного Центру зустрічей – це дискусійний клуб, який дозволить створити майданчик для спілкування студентської молоді різних країн з метою формування спільного бачення майбутнього. Плюс – це створення сучасного ІТ-Hub, мета якого полягає у формуванні платформи комп’ютерних симуляцій при прийнятті управлінських рішень для молодих лідерів. Другий елемент – унікальна платформа розвитку наукової та інноваційної практичної (stаrt-ups) співпраці, для дискусій, проведення семінарів, конференцій. Третій елемент – це спільні гірські мандрівки в Карпати, які мають інтегрувати і зближувати молодь та молодих науковців різних країн в екстремальних умовах. Саме цьому також сприятиме діяльність Міжнародного наукового центру «Обсерваторія».

У ході спілкування з представниками ЗМІ ректор університету Ігор Цепенда також поділився планами щодо відзначення цьогоріч 80-річчя з дня заснування Прикарпатського національного університету та святкування 150-го ювілею його патрона Василя Стефаника, яке відзначатиме Альма-матер у 2021 році.

Презентація маскоту Прикарпатського університету тут:  https://pnu.edu.ua/карпатська-рись/

  • Пресконференція ректора університету Ігоря Цепенди