Науковці-біохіміки Прикарпатського університету провели унікальні дослідження процесів старіння

Група науковців-біохіміків Прикарпатського університету під керівництвом професора Володимира Лущака, відомого українського біохіміка, доктора біологічних наук, професора, лауреата премій «Scopus Awards Ukraine» та «Web of Science Award Ukraine», завідувача кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського університету, завершила роботу над німецько-українським науковим проєктом «Клітинні механізми здорового старіння мозку при обмеженні калорійності їжі».

«Наша група українських науковців проводила дослідження на модельних мишах. Їх можна розділити на три групи умовно до віку людини – молоді (15 років), середнього віку (40 років) та старшого віку (60 років). Під час проведення досліджень ми також виділили так звану “групу контролю”, де були миші, які харчувалися без обмежень в їжі. Була інша група, яка харчувалася через день. Ми вивчали молекулярні механізми тих процесів, які відбуваються в процесі розвитку організму і паралельно вивчали метаболічні процеси, насамперед забезпечення енергії», – розповів професор Володимир Лущак.

У ході проведених досліджень науковці-біохіміки виявили, що зниження інтенсивності енергетичних процесів та посилання вільно-радикальних процесів у корі головного мозку мишей контрольної групи відбувається вже в середньому віці (еквівалентно 40-45 рокам людини) і ці зміни не суттєво прогресують при старінні. Істотних біохімічних відмінностей між старінням мозку самців та самок дослідження не показали. Науковці також встановили причини, чому саме багато показників стану старшого організму проявляється уже в середньому віці і чому надалі вони повільно змінюються. 

“Ми виявили, що в середньому віці відбувається перерозподіл використання глюкози між забезпеченням енергією і забезпеченням систем захисту вільних радикалів. На цьому етапі наших досліджень вважаємо, що це і є причиною того, що певні зміни блокуються, їх динаміка зупиняється в розвитку саме через те, що організм переключає частину ресурсів із забезпечення енергією на забезпечення ефективного функціонування систем захисту вільних радикалів”, –  зазначив Володимир Лущак.

Відомий біохімік стверджує, що частково процеси старіння можна сповільнити шляхом регуляції кількості їжі, яку споживає організм. 

Професор Володимир Лущак запевняє, що попри те, що робота над проєктом завершилася, група науковців-біохіміків Прикарпатського університету і надалі буде досліджувати проблему старіння. Зокрема, в плані вивчення певних паталогій мозку.  

Зазначимо, що робота над проєктом тривала 4 роки, до неї також залучили аспірантів та студентів кафедри. Проєкт був фінансово підтриманий найбільшою німецькою некомерційною організацією з підтримки досліджень та освіти «Фонд Фольсвагена» (Volswagenstiftung) в сумі 94 тисячі євро. Координаторами проєкту виступили професор Ольга Гаращук (директор Інституту фізіології університету м. Тюбінген, Німеччина), професор Володимир Лущак (завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського університету, Україна), професор Олексій Верхратський (Манчестерський університет, Великобританія).