Перший рік діяльності Академії боротьби ознаменувався високими досягненнями її вихованців

Першу річницю з дня створення відзначила сьогодні Академія боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина, яка працює на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Нині вихованцями Академії є 20 спортсменів. В основному – це студенти та випускники ПНУ. 

За умов пандемії урочистих  заходів не проводили. Підсумки першого року підбили на чергових тренувальних заняттях.  Адже саме зараз, за словами заслуженого тренера України, головного тренера Академії Івана Курилюка, спортсмени готуються до чемпіонату України з вільної боротьби, який пройде 19-21 січня в Харкові.

«Шість наших спортсменів-вихованців Академії будуть брати участь  в  чемпіонаті України в різних вагових категоріях. Ми будемо боротися, будемо змагатися, будемо старатися ставити перед собою найвищі цілі і їх досягати», – підкреслив Іван Курилюк.

«Плануємо цьогоріч брати участь у різних відбіркових турнірах, щоб вибороти право брати участь в Олімпійських іграх в Токіо. У нас є перспективні молоді студенти-спортсмени – Андрій Джелеп, Ігор Никифорук, Валентин Блясецький, Іван і Петро Білейчуки – і можливо хтось із них зможе вибороти право участі в Олімпіаді», – зазначив президент Академії, декан факультету фізичного виховання і спорту Ярослав Яців. 

Вже не вперше на тренування завітали народний депутат України, перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України, президент обласної Федерації вільної боротьби Едуард Прощук,  ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда,  президент Академії боротьби Прикарпаття, декан факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського університету Ярослав Яців, меценати. Вони поспілкувалися зі студентами-спортсменами та тренерським складом щодо питань підготовки команди до різного рівня змагань, ознайомилися з ходом тренувального процесу та подякували за наполегливість і високі спортивні досягнення року за рік, що минув.  

Під час зустрічі ректор Ігор Цепенда вручив заслуженому тренеру України Івану Курилюку унікальне видання науковців  Прикарпатського університету  «Збірник творів Стефаника».

«За цей короткий час фактичного року існування Академії боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина нашим студентам-спортсменам вдалося в умовах пандемії не тільки втримати форму, але також і здобути низку перемог на всеукраїнському рівні. Ми переконані, що сформована достатньо сильна українська школа боротьби на базі Академії  буде давати нових спортсменів, нових чемпіонів, які будуть прославляти не лише Прикарпатський національний університет, але й Україну», – наголосив ректор.

У ході зустрічі з головним тренером Академії Іваном Курилюком та його вихованцями один із  ініціаторів створення Академії боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина, народний депутат України, перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України, президент обласної Федерації вільної боротьби Едуард Прощук зауважив, що ідея створення спортивної школи з вільної боротьби для найкращих спортсменів регіону, передусім, мала мету виховати достойних синів нашої держави. Перший рік діяльності, за словами Едуарда Прощука, засвідчив, що вихованці Академії є саме такими. Вони цілеспрямовані, сильні духом, справжні патріоти, які своїми високими досягненнями і наполегливою працею прославляють рідну Україну.

«В подальшому  ми будемо розширювати наші можливості. Працюємо над тим, щоби діти молодшого віку могли попадати з усіх куточків Прикарпаття в нашу Академію. Завдяки такому плідному партнерству з Прикарпатським національним університетом, зокрема, за підтримки та сприяння ректора Ігоря Цепенди, ми будемо і надалі нарощувати наші можливості», – зазначив Едуард Прощук.  

Нагадаємо, 11 січня 2020 року в Прикарпатському національному університеті урочисто відкрили Академію боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина. Її ініціаторами створення виступили народний депутат України, перший віце-президент Асоціації вільної боротьби України, президент обласної Федерації вільної боротьби Едуард Прощук та заслужений тренер України Іван Курилюк. Їх ініціативу підтримав ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда. Влітку 2019 року була підписана відповідна Угода про створення на базі Прикарпатського університету Академії боротьби Прикарпаття імені Василя Федоришина. За підтримки народного депутата України Едуарда Прощука та університету проведено реконструкцію спортзалу та обладнано новий сучасний тренувальний комплекс за міжнародними стандартами, де займаються вихованці Академії. До реалізації такого проєкту також долучилися меценати. Президентом Академії боротьби Прикарпаття став декан факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського національного університету Ярослав Яців. Головним  тренером Академії став заслужений тренер України з вільної боротьби Іван Курилюк. Першими спортсменами Академії стали студенти факультету фізичного виховання і спорту Прикарпатського університету, титуловані спортсмени, майстри спорту міжнародного класу України, майстри спорту України – Ярослав Гурський, Андрій Джелеп, Ігор Никифорук, Валентин Блясецький, Роман Гуцуляк, Іван та Петро Білейчуки.

  • Академія боротьби Прикарпаття відзначила першу річницю діяльності