Український Дослідницький Соціальний Консорціум – майданчик можливостей і взаємокооперації

Сьогодні, 10 березня, відбулася перша робоча онлайн-зустріч для учасників напрямку «Проєктний менеджмент» секретаріату Українського Дослідницького Соціального Консорціуму (УДСК), до якого входить Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. Ректор ПНУ Ігор Цепенда у жовтні минулого року був обраний Головою Консорціуму.

Зустріч організовано та забезпечено спільно зі співзасновниками УДСК – президентом ВГО «Європейський Рух в Україні», членом правління УДСК Олександром Білецьким та виконавчим секретарем УДСК,  адвокатом, головою ВГО «Українська Жіноча Варта» Оленою Білецькою, а також директором Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Світланою Кропельницькою, директором Наукового парку «Прикарпатський університет» Романом Бубною, експертом Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО, професором Любомиром Никируєм та фахівцями й фахівчинями Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» – професором Оксаною Кондур, професором Романом Щуром, доцентами Зоряною Криховецькою, Мирославою Кулеша-Любінець, Тетяною Мигович, Тетяною Солоджук.

Участь у зустрічі взяли також представники провідних університетів України, що є членами Консорціуму.

На порядку денному було передбачено питання організації спільної потенційної проєктної діяльності учасників Консорціуму. Тож, спершу відбулось онлайн-знайомство усіх учасників. Основну частину зустрічі забезпечували команда Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ.

Директор Центру, доцент кафедри фінансів Світлана Кропельницька презентувала результати діяльності Центру з метою пошуку ключових точок дотику для майбутньої співпраці.

«Наше ключове завдання – впливати на соціально-економічний розвиток регіону. Цього ми досягаємо, розвиваючи університет, регіон поставивши на перше місце проєктно-освітній підхід. Управління проєктами для нас є в пріоритеті, а  підвищення інноваційності та конкурентоспроможності регіону ми досягаємо, створюючи нові команди, які будуть більш компетентними, більш обізнаними в проєктному менеджменті, щоби вийти на новий рівень залучення коштів», – зазначила Світлана Кропельницька.

Олена Білецька, виконавчий секретар Українського Дослідницького Соціального Консорціуму, адвокат, голова ВГО «Українська Жіноча Варта» зазначила, що з точки зору проєктного менеджменту, в Україні краще об’єднуватися і робити спільними зусиллями гарні проєкти, намагатися один в одного вчитися.

«У кожного досвід дуже індивідуальний, у кожного є якісь регіональні родзинки. Це можливості не лише для університетів, але й для студентів, які там навчаються, тому я бачу цю співпрацю майданчиком можливостей і майданчиком взаємокооперації», – зазначила Олена Білецька.

Доцент кафедри загальної та клінічної психології, фахівчиня Центру “Агенти змін” із соціальних проєктів Мирослава Кулеша-Любінець поділилася багаторічним досвідом залучення студентів спеціальності «Психологія» до проєктної діяльності в рамках соціальних проєктів «Лікар Свято» та  «School of Mental Health», а також запросила до співпраці колег з університетів Консорціуму, у тому числі, у  напрямку промоції психічного здоров’я та психологічного благополуччя.

Також для подальшого розширення та налагодження потенційної співпраці учасників УДСК було проведено огляд актуальних грантових пропозицій.

Професор Любомир Никируй зауважив, що серед різномаїття наявних можливостей для науковців можна окремо виділити проєкти наукової програми НАТО. Вони передбачають організацію міжнародного рівня наукових досліджень, пов’язаних із питаннями безпеки і дозволяють отримати сучасне обладнання, презентувати отримані практичні результати серед компаній як в Україні, так і в країнах НАТО

Доцент кафедри фінансів, фахівчиня Центру «Агенти змін» Тетяна Солоджук надала інформацію про гранти Міжнародного Вишеградського фонду, а також можливості одержання коштів із Фонду Ейнштейна для підвищення якості досліджень в університетах.

Доцент кафедри фінансів, фахівчиня Центру «Агенти змін»  з дослідницьких проєктів Зоряна Криховецька розповіла про актуальні грантові програми Фонду Спенсера та Національного фонду гуманітарних наук США. Звернула увагу на можливості співпраці з європейськими університетами щодо спільних досліджень, реалізаціі партнерських з іноземними учасниками проєктів та обговорення проблем розвитку освіти та науки через участь в різноманітних конференціях, семінарах, які організовує чи анонсує Асоціація європейських університетів.

Доцент кафедри фінансів фахівчиня Центру «Агенти змін»  з соціальних проєктів Тетяна Мигович розповіла про гранти, що надаються Посольством США та Міністерством закордонних справ Естонії у сфері освіти. Тетяна Мигович також висловила думки щодо подальшої співпраці університетів в рамках проєктної діяльності.

Підводячи підсумки робочої онлайн-зустрічі в рамках Консорціуму, член правління УДСК, президент ВГО «Європейський Рух в Україні» Олександр Білецький зазначив, що створення такого Консорціуму – це створення своєрідного проєкту довіри.

«Нашим завданням зараз є створити всеукраїнський мережевий проєкт, який буде діяти в рамках усього консорціуму – проєкт, який буде цікавим усім університетам, буде конкурентним. Створення структуризованого банку ідей від університетів в контексті загальнонаціональних чи регіональних проєктів, де університети між собою можуть співпрацювати в загальнонаціональному та локальному контекстах».

 

  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму
  • Онлайн-засідання Консорціуму