Святкуємо День університету та ювілей Василя Стефаника на його батьківщині у Русові

Цього ювілейного року святкування Дня університету разом із святкуванням 150-річчя нашого патрона Василя Стефаника відбувалися не тільки в університеті та Івано-Франківську, а й на батьківщині письменника у селі Русів Снятинського району. Протягом всього дня звідти відбувалися прямі включення у марафон свята, який йшов у прямому ефірі на сторінці університету у мережі Facebook.

З самого ранку від головного корпусу Прикарпатського національного університету автобуси і машини зі студентами, викладачами та працівниками відправились у Русів.

Згодом з центральної площі Русова із привітанням до Дня університету до викладачів, студентів, аспірантів, докторантів, працівників, ветеранів та випускників звернувся ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, професор Ігор Цепенда.

Урочистості у Русові розпочалися із екскурсії гостей батьківщини Василя Стефаника до повністю відремонтованого у середині та ззовні, оновленого, сучасного літературно-меморіального музею Василя Стефаника. Цей інтерактивний музей європейського рівня віднині працює у селі Русів, зокрема, і завдяки зусиллям фахівців Прикарпатського університету, які взяли активну участь у його реекспозиції та зміні внутрішнього дизайну.

Об 11 годині біля пам’ятника письменнику стартувало літературно-мистецьке свято «Володар дум селянських». У ньому взяли участь голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич та його перший заступник Василь Гладій, голова Івано-Франківської ОДА Андрій Бойчук, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський, народний депутат України Микола Княжицький, керівництво Снятинського району та ОТГ, професорсько-викладацький склад університету, голова Краківського Осередку ОУП Андрій Олійник, представники громадськості та духовенства Прикарпаття, а також члени родини письменника, письменники Прикарпаття і мешканці села Русів.

«Те, що відбувається сьогодні – це приклад для всієї України. В кожному куточку України є свої велетні, яких потрібно шанувати, але не від свята да свята, а постійно. Сюди повинна приїжджати молодь. Сюди повинні приїжджати українці зі всіх куточків України. Сюди повинні приїжджати закордонні гості і бачити, що таке Україна, що таке Стефаник», – ректор університету професор Ігор Цепенда.

Ректор разом із представниками влади поклали квіти до пам’ятника Василеві Стефанику, а місцеві священнослужителі провели поминальну панахиду на могилі письменника та його родини.

Однією із ключових подій у Русові стало вручення премій лауреатам літературної премії імені Василя Стефаника.

Відрадно зазначити, що одним з переможців найвищої обласної премії у номінації «Проза» став доктор політичних наук, професор кафедри політології факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Іван Монолатій з книгою «Від Донецька до Перемишля. Як сучасна література «пам’ятає» українські міста».

Правнуки Василя Стефаника на честь 150-річчя письменника та 80-річчя з дня створення музею Василя Стефаника передали до літературно-меморіального музею 50 листів.
«Ми хочемо переказати до фондів літературно-меморіального музею Василя Стефаника 50 листів, які адресувалися письменнику. Це дуже цікава інформація, яка ще раніше ніде не публікувалася», – після нагородження лауреатів премії, повідомив правнук письменника Василь Стефаник. Правнучка письменника Олеся Стефаник також додала, що ці листи є цікавими ще й тим, що вони відносяться до періоду Першої Світової війни.

По обіді біля музею-садиби Василя Стефаника розпочав свою роботу дводенний Міжнародний науковий конгрес «Василь Стефаник і світова культура», присвячений 150-річчю з дня народження новеліста.

Його відкрив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Під час першої дискусійної панелі конгресу — «Василь Стефаник: діалог поколінь» — модератором, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри української літератури Прикарпатського національного університету Степаном Хоробом разом із панелістами було обговорено низку цікавих тем.

Зокрема, про сучасність новеліста, традиції творчості Василя Стефаника в українській та світовій літературах у розрізі його особистого досвіду та переживань.

Учасники дискусії акцентували увагу на проблемах рецепції творчості письменника у світі, підкреслили важливість його інтелектуального «оточення».

Ще однією цікавою темою стали лінгвістичні аспекти текстів покутського новеліста. Що вони представляють: літературну мову чи діалект?

У розмові взяли участь Микола Григорович Жулинський (директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, доктор філологічних наук, професор, академік Національної академії наук України); Павло Юхимович Гриценко (директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор); Анджей Романовський (доктор габілітований, професор Ягеллонського університету); Дмитро Васильович Павличко (український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка); Леонід Іванович Рудницький (доктор філології габілітований, професор, президент Світової ради НТШ, іноземний член НАН України); Марія Василівна Матіос (українська письменниця, громадська діячка, лавреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка).