Зміцнюємо спільні платформи взаємодії та співпраці у сфері управління проєктами розвитку громад

28 травня відбулось засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування, яка діє при голові Калуської районної ради. У її роботі взяли участь, зокрема, голова Калуської районної ради Михайло Лаврів,  очільники територіальних громад Калуського району,  голова Калуської РДА Жанна Табанець, депутати обласної ради та  Калуської районної ради, а також представники із Закарпатської області – голова Хустської районної ради Назарій Павлій, його заступник Михайло Станко та голова Колочавської сільської ради Василь Худинець. 

На запрошення голови Калуської районної ради Михайла Лавріва участь у заході взяли також директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» Прикарпатського національного університету, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів Світлана Кропельницька та фахівчиня Центру, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів Тетяна Мигович.

Учасники засідання обговорили окремі питання функціонування Калуського району. Проте ключовим моментом став також розгляд питань щодо проєктної діяльності громад та можливостей її розвитку. Зокрема, із доповідями виступили виконавча директорка Асоціації «ЄВРОРЕГІОН-КАРПАТИ-УКРАЇНА» Галина Литвин та програмна директорка Ірина Луцюк, директорка Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» ПНУ, кандидатка економічних наук, доцентка кафедри фінансів Прикарпатського університету Світлана Кропельницька та фахівчиня Центру, доцентка кафедри фінансів ПНУ Тетяна Мигович, начальник відділу з питань міжнародної та міжрегіональної співпраці та проєктного менеджменту виконавчого апарату Івано-Франківської обласної ради Юрій Цимбалюк.

Команда АГЕНТІВ ЗМІН – це, насамперед професійний майданчик, де фахівці сприяють формуванню проєктних компетенцій в усіх зацікавлених учасників, формуємо кадровий потенціал у сфері управління проєктами, в т.ч. і у нашої молоді – студентів, що є вихідцями з різних громад як нашого, так і інших регіонів України – зазначила Світлана Кропельницька. 

Команда тренерів/консультантів Центру сформована за різними типами проєктів, зокрема: м’які/соціальні; тверді/інвестиційні; дослідницькі/наукові; проєкти індивідуальної мобільності/партнерства; міжнародні/проєкти регіонального та місцевого розвитку. Фахівці Центру організовують самостійно або беруть участь у різноманітних заходах за своїм профільним спрямуванням, проводять консультаційно-освітню роботу, виступають спікерами, модераторами та менторами спеціалізованих івентів, також – консультантами та співрозробниками проєктів розвитку як структурних підрозділів університету, так і територіальних громад області.

Користуючись нагодою, Світлана Кропельницька подарувала Калуській районній раді настільну книгу з управління проєктами розвитку, авторами якої є команда АГЕНТІВ ЗМІН.

“Незважаючи на короткий термін функціонування Проєктно-освітнього центру «АГЕНТИ ЗМІН» ПНУ, його фахівці причетні до розробки та реалізації низки успішних проєктів міжнародного, національного та локального рівня. Ми будемо і надалі співпрацювати із громадами Калуського району для успішного розвитку рідного краю”, – зазначила Тетяна Мигович.

Під час заходу директорка АГЕНТІВ ЗМІН ПНУ Світлана Кропельницька вручила також Подяку від ректора Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника Ігоря Цепенди виконавчій директорці Асоціації  “Єврорегіон Карпати – Україна” Галині Литвин за вагомий внесок у фаховому становленні команди Проєктно-освітнього центру ще під час проєктної фази її діяльності, зважаючи на те, що підсумкові заходи звітування Агентів змін ПНУ відбувались у лютому 2021 року з врахуванням карантинних обмежень.

Відрадним є те, що діяльністю АГЕНТІВ ЗМІН ПНУ зацікавились гості із Закарпаття. Так, голова Хустської районної ради Назарій Павлій виявив інтерес до бази даних про студентів Прикарпатського університету, які є вихідцями з громад регіону, створеної ще під час реалізації проєкту АГЕНТІВ ЗМІН, і звернувся з пропозицією розширити її можливості й для інших регіонів. На переконання Назарія Павлія, оскільки відомо, що із Закарпатської області теж навчається чимало студентів у Прикарпатському університеті, то очільникам громад цього регіону було б добре розуміти, який кадровий потенціал формується для них у ПНУ. Представники Закарпаття висловили наміри про співпрацю з фахівцями АГЕНТІВ ЗМІН ПНУ у підвищенні рівня проєктних компетенцій представників територіальних громад їх регіону та підготовці спільних проєктів розвитку.

Учасники зустрічі практично сформували передумови функціонування дієвої платформи взаємодії і співпраці. Фахівчині Проєктно-освітнього центру «Агенти змін» ПНУ засвідчили готовність сприяти підвищенні якості проєктної роботи у територіальних громадах.