Ректор взяв участь в «Олімпійському уроці»

Аби  бути успішними, треба бути міцними фізично. З такими словами до учнів Католицького ліцею імені Василія Великого в Івано-Франківську звернувся президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.

З нагоди святкування Європейського тижня спорту президент НОК України Сергій Бубка, виконавча директорка НОК України Наталія Коваленко, президент Української федерації учнівського спорту Роман Греба, голова відділення НОК України у Івано-Франківській області Мирослав Карабін, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, керівник Федерації бадмінтону України в Івано-Франківській області Ігор Цепенда, перший голова відділення НОК в Івано-Франківській області Михайло Гуменюк, срібний і бронзовий призер з дзюдо, учасник Олімпійських ігор Роман Гонтюк, учасник Олімпійських ігор в Афінах з боксу Віктор Поляков, учасник Олімпійських ігор в Сіднеї 2000 року з боксу Сервін Сулейманов, учасниця Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро з легкої атлетики, штовхання ядра Галина Облещук взяли участь в «Олімпійському уроці – BeАctive».

«Для мене це – свідчення позитивного впливу спорту, руху на ваше життя. Разом з олімпійцями нашої держави, з героями спорту, які представляють ваш чудовий край, які прославили нашу державу, ви берете з них приклад, аби досягати своєї великої мети. Я бажаю вам бути успішними, здоровими, щоби ваші батьки і вчителі пишалися вами. І пам’ятайте, що успіх залежить від вас, від вашої роботи, вашого ставлення до життя, до людей, які вкладають у вас знання, душу, віддають вам все, щоб ви виросли людьми з великої літери», – зазначив Сергій Бубка.

Це важливий день для всього ліцею, зазначила заступниця директора навчального закладу Юлія Лучишин. Активно займатися бадмінтоном на уроках фізкультури учні Католицького ліцею можуть завдяки підтримці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, який докладає багато зусиль для популяризації цього олімпійського виду спорту на Прикарпатті.

«Діти бачать видатних українських спортсменів. Дуже важливо, коли є контакт з олімпійськими чемпіонами, такими легендами, яких вони можуть бачити хіба на телебаченні, а сьогодні вони разом з ними. І те, що вони сьогодні з ними, свідчить про те, що для них важливо продовження тих славних олімпійських традицій України, які вони започаткували. Бо серед цієї олімпійської молоді можуть бути наступні олімпійські чемпіони. З іншого боку, не тільки спорт високих досягнень відіграє сьогодні велику роль, але й масова фізична культура. Нам сьогодні потрібно охопити велику кількість молодих людей заняттями спортом, які дадуть їм можливість бути здоровими, розвинутими і творити здорову націю», – переконаний ректор ПНУ Ігор Цепенда.

Під час урочистостей спортсмени, ліцей, а також люди, причетні до розвитку спорту і масової фізичної культури в області, отримали від представників НОК України подарунки і відзнаки. Зокрема, відзнаку за внесок Прикарпатського університету та особисто ректора у справу пропаганди здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, розвиток олімпійського руху в Україні президент НОК України Сергій Бубка вручив ректору ПНУ Ігорю Цепенді. Після чого була нагода пограти з учнями у футбол, подивитися показові виступи дзюдоїстів та пограти у бадмінтон.

Роман Греба, президент Української федерації учнівського спорту, востаннє брав до рук волан ще в дитинстві. Тому сьогоднішнє свято повернуло його туди, каже Греба.

«Займатися спортом сьогодні здорово, драйвово, це означає бути в тренді. Не тільки, щоб стати олімпійським чемпіоном, але й для того, щоб виробити в собі лідерські якості. Щоб навчитися перемагати себе, а потім і своїх суперників. Тому діти, які в спорті, які ведуть активний спосіб життя, є активними і успішними в повсякденному житті. Для нас це також величезна мотивація – бачити живі дитячі очі. І ця синергія дає результат. І от бадмінтон – це дуже чудова активна рухлива гра. Вона не потребує складної підготовки, цим можуть займатися всі. І ця гра повинна культивуватися в наших школах, підтримуватися державою. І тому дуже відрадно, що Прикарпатський національний університет імені Стефаника є таким лідером і провайдером бадмінтону та інших видів спорту. Вони культивують і показують, що розвивати бадмінтон потрібно. І одним із лідерів з розвитку цього виду спорту в Україні є Івано-Франківщина, де є такі активні ректори, як ректор ПНУ Ігор Цепенда», – зазначив Роман Греба.

Нагадаємо, у середніх навчальних закладах Івано-Франківської області, зокрема, кілька останніх років активно відкриваються спортивні майданчики для гри у бадмінтон для використання її на уроках фізкультури. В тому числі в рамках всеукраїнського спортивно-масового заходу серед дітей та молоді OlimpicLab. Його ініціатором та засновником є НОК України, а співорганізаторами – Міністерство освіти і науки України та Міністерство молоді та спорту. Мета OlimpicLab – пропаганда здорового способу життя, поширення ідей олімпізму, розвиток олімпійського руку в Україні.