Підтримку Україні висловили закордонні партнери Прикарпатського університету!

Цими днями на адресу керівництва Прикарпатського університету надходять листи підтримки з висловлюванням єдності і готовності допомоги від наших закордонних партнерів.

Такі листи надійшли, зокрема, від Студіуму Східноєвропейських Досліджень Варшавського університету (Республіка Польща), членів ініціативи Академічного впливу Організації Об’єднаних Націй (UNAI), Університету ім.Адама Міцкевича в Познані (Республіка Польща), Університету економіки в Бидгощі (Республіка Польща), Університету Марії Кюрі-Склодовської в Любліні (Республіка Польща), Західночеського університету (Чеська Республіка), Гданського університету (Республіка Польща), Вроцлавського університету (Республіка Польща), Краківської Академії ім.Анджея Фрича Моджевського (Республіка Польща), Ягеллонського університету (Республіка Польща), Латвійського університету (Латвійська Республіка), Вільнюського університету (Литовська Республіка), Поморської Академії у Слупську (Республіка Польща), Вищої державної професійної школи в Хелмі (Республіка Польща), Академічної спільноти Республіки Польща, Berea College (США), Загребського університету (Республіка Хорватія), Державного Східноєвропейського Вищого Коледжу в Перемишлі (Республіка Польща), Університету Науки та Технології AGH в Кракові (Республіка Польща), Асоціації Фулбрайта (США) .

Зокрема, у зверненні директора Студіуму Східноєвропейських Досліджень Варшавського університету, Почесного професора Прикарпатського національного університету Яна Маліцького та наукових співробітників, адміністративних працівників Студіуму йдеться: «Студіум Cхідноєвропейських Досліджень Варшавського університету висловлює свою солідарність із громадянами України та виступає за непорушність територіальної цілісності вашої країни. Україна є суверенною державою з власною самобутньою історією, яка має повне право самостійно визначати свій шлях розвитку та участь у міжнародних союзах. Ми стоїмо зараз пліч-о-пліч не тільки з військовими й цивільними захисниками України, а також близькими для нас людьми в Україні – сотнями наших випускників, студентів, стипендіатів, співробітників, колег і друзів, коли життя й безпека їх та їхніх родин знаходиться під загрозою. Ми переконані, що зараз виключно спільною й злагодженою міжнародною підтримкою України можна зберегти систему колективної безпеки та життя тисяч людей, тисяч людей в Україні й в інших країнах, котрих може зачепити російська агресія».  

«Ми засуджуємо російську агресію, яка є злочином в розумінні міжнародного права. Ми висловлюємо свою солідарність з Україною та її громадянами, які нині переживають важкі часи», – написав Ян Відацький, професор Краківської Академії ім. Анджея Фрича Моджевського, депутат Сейму Республіки Польща (2007–2011).

Свою підтримку та наміри про допомогу також висловили у спільній заяві представники Академічної спільноти Республіки Польща. Зокрема, у ній йдеться про таке : “Ми висловлюємо нашу повну солідарність усьому українському народові і підтримку Україні,  як суверенній державі, і заявляємо про свою допомогу у ці нелегкі часи. Звертаємося до органів Міністерства освіти і науки з проханням у співпраці з Національним Агентством академічних обмінів надавати всіляку підтримку українським науковцям, докторантам та студентам, які бажають продовжити свою діяльність в польських університетах. Польська академічна спільнота і надалі активізуватиме та розвиватиме співпрацю з нашими українськими академічними партнерами”.

«Висловлюю солідарність співробітників і студентів Західночеського університету,  з співробітниками та студентами вашого університету та з народом України. Ми цінуємо партнерство між вашим і нашим університетом. Наші молитви з вами», – йдеться у зверненні ректора Західночеського університету Мирослава Голечека.

У своїх листах-зверненнях партнери Прикарпатського університету висловлюють рішучий спротив безпрецедентній військовій агресії Росії проти України, а також свою солідарність з громадянами України в цей важкий для нас час.

Листи-звернення від партнерів Прикарпатського університету: