Близько сотні великодніх писанок розписали власноруч на нашому майстер-класі

Університетський мистецький проєкт “”Національна спадщина”: серія майстер-класів народного декоративно-прикладного мистецтва” стартував 10 квітня за підтримки ректора Ігоря Цепенди. Ініціатором проєкту виступив декан факультету туризму Володимир Великочий.

Перше практичне заняття «Писанкарство» відбулося цього дня у локації Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки в центральній частині Івано-Франківська. Його організували та провели викладачі і студенти кафедри управління соціокультурною діяльністю, шоу-бізнесу та івентменеджменту факультету туризму на чолі із завідувачем кафедри Василем Шикеринцем. Модерувала захід доцентка кафедри Олена Дутчак.

У межах програми заходу відбувся майстер-клас з виготовлення великодніх писанок, витинанок та виробів з бісеру. Містяни, гості Івано-Франківська та переселенці з окупованих територій України (зокрема Харківської, Запорізької, Київської областей) стали найактивнішими учасниками майстер-класів. Найбільше було охочих розписати власноруч писанку до свого великоднього кошика. Їм це допомогли зробити викладачі освітньої програми «Менеджмент соціокультурної діяльності»; мисткиня, викладачка Івано-Франківського коледжу ПНУ, членкиня спілки дизайнерів України Марічка Пазинюк; писанкарка, викладачка ВПУ №3 Юлія Петранюк. Під час майстер-класу, який тривав близько 4-х годин, учасники розписали власноруч близько сотні писанок.

Чимало гостей заходу взяли участь і у майстер-класі з виготовлення витинанок. Його провела майстриня Христина Дувірак, авторка персональних та колективних всеукраїнських виставок, членкиня Товариства «Бойківщина».

Мистецький захід супроводжувався виконанням веснянок та гаївок. Їх підготували та виконали студентки спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» під керівництвом Ірини Жеребецької, завідувачки навчально-виробничою лабораторією «Культурно-мистецький центр» факультету туризму, заслуженої артистки України.

Зазначимо, що наш університетський мистецький проєкт має не лише соціальноорієнтовані цілі. Його метою є збереження традицій, популяризація звичаїв рідного краю в умовах викликів сьогодення та загроз розвитку креативної індустрії, ознайомлення переселенців та гостей міста з етнічною культурою регіону, закріплення професійних компетенцій студентами управлінської спеціальності «Менеджмент соціокультурної діяльності» у сфері здатності до розуміння культурологічних питань сучасності та уміння розглядати їх з позицій вшанування традицій і звичаїв свого народу та культурного надбання людства.

Про наступне практичне заняття, коли і де воно відбудеться – слідкуйте за анонсами на офіційній сторінці сайту Прикарпатського університету https://pnu.edu.ua/.