Геть з нашої мови непроханих гостей!

Знаєте, чим займались сьогодні слухачі безкоштовних онлайн-курсів Прикарпатського національного університету МОВА ОБІЙМАЄ? Видаленням колючок з рідної мови та знищенням у ній російських бур’янів! Керувала цим корисним процесом Любов Пена, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української мови факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Кожна мова є дзеркалом національної свідомості. Кількасотрічне приниження української мови і водночас насаджування російської, не могло не позначитися на нашому усному та писемному мовленні. Тому українська мова навіть там, де вона активно функціонувала, зазнала негативного впливу російської мови. І наразі дуже важливо всім, хто вчить українську або прагне її вдосконалити, звертати увагу й уникати мішанини українських та російських слів. Позбавлятись кальок та мовних покручів, які витворилися на базі двох мов. Йдеться, в першу чергу, про російські слова, що ми вимовляємо на український лад та кальок з утворення речень.

Під час зустрічі пані Любов навела багато прикладів вживання носіями української мови різноманітних покручів.

Перш за все, вона нагадала, що людина, яка розмовляє українською мовою є українськомовною, а не «україномовною», як дехто з нас каже. Потім зауважила, що знаходиться лише те, що загубилось. Тож Прикарпатський університет не знаходиться, а розташований на вулиці Шевченка. Книжки не знаходяться, а зберігаються у його бібліотеці. Кафедра української мови не знаходиться, а розміщена на третьому поверсі.

Крім того, викладачка підкреслила, що звичнішими для української мови є активні, а не пасивні конструкції. Тож не мною обрано тему, а я обрав тему. Не наказ підписано ректором, а ректор підписав наказ.

Любов Пена також закликала слухачів не лінуватися, думати над вживанням слів, не поспішати й віднаходити правильний український відповідник до російського слова.

На жаль, таких російських слів, що ввійшли до нашої мови непроханими гостями, є багато. Ми настільки звиклися з ними, що часто й не помічаємо, як вони зриваються з уст. Тож важливо, щоб кожна людина стежила за своїм мовленням, за його культурою і чистотою, вживала менше русизмів. Таким чином, ми видалимо всі російські колючки з нашої співучої.

І нарешті, кожен з нас мріє сьогодні про мир, про те, щоб здобути, а не отримати Перемогу. Відчуваєте різницю?

Із тематикою всіх наступних зустрічей курсів МОВА ОБІЙМАЄ можна ознайомитися ТУТ https://bit.ly/3tOelVo

На курси вже зареєстровано понад 100 осіб.

Обійми відбуваються у будні дні о 16 годині.

Щоб зареєструватися на курси, слід заповнити форму за цим покликанням: https://bit.ly/3NtaxAO

Говорімо один із одним, і хай мова всіх нас огорне своїми теплими й комфортними обіймами, як рідних дітей!