Молодій науковиці-біохіміку Ользі Стрільбицькій присуджено Премію НАН України за кращу наукову роботу

Провідна фахівчиня кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського університету, кандидатка біологічних наук Ольга Стрільбицька здобула Премію Національної академії  наук України для молодих учених і студентів ЗВО за кращі наукові роботи.

Результати конкурсу 2021 року стали відомі днями. Офіційне нагородження переможців конкурсу відбудеться після завершення воєнного стану в Україні.

На конкурс Ольга Стрільбицька представила наукову роботу на тему “РОЛЬ СИГНАЛЬНОЇ СИСТЕМИ TOR/IS ТА MYC У СТОВБУРОВИХ КЛІТИНАХ КИШКІВНИКА У РЕГУЛЯЦІЇ ФІЗІОЛОГО-БІОХІМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У DROSOPHILA”.

Робота стосується дослідження сигнальних шляхів, які регулюють функціонування стовбурових клітин кишківника, яке позначається на харчовій поведінці, репродуктивній активності, стійкості до стресів, метаболізмі та тривалості життя плодових мух дрозофіл.

Результати роботи поглиблюють уявлення про стовбурові клітини кишківника та роль сигнальних шляхів у цих клітинах у контролі метаболізму та фізіологічного стану всього організму. Встановлені молекулярні механізми цих процесів у плодової мушки можуть бути враховані при використанні дрозофіли як моделі для дослідження шляхів оптимізації гомеостазу кишківника (наприклад обмеження дисплазії, але забезпечення достатнього рівня регенерації пошкоджених тканин) як ефективної стратегії продовження тривалості життя.

За тематикою дослідження кандидаткою біологічних наук Ольгою Стрільбицькою опубліковано 9 наукових праць, з яких чотири експериментальні статті (2 статті у журналах Comparative Biochemistry and Physiology Part B (impact-factor IF 2.231), Open Life Science (IF 0.6) та Cells (IF 6.6), а також три оглядові статті у Mechanisms of Ageing and Development (IF 5.432), Experimental Gerontology  (IF 4.032); Encyclopedia of Biomedical Gerontology. Результати представлені на двох міжнародних конференціях (Fourth annual BTRP Ukraine regional One Health research symposium, “Mechanisms of Aging” CSHL virtual meeting).

Нагадаємо, щороку Національною академією наук України оголошується конкурс на здобуття Премії для молодих учених і студентів закладів вищої освіти за кращі наукові роботи в галузі  природничих, технічних і соціогуманітарних наук.