Еколого-мистецький захід «Код нації. Екологічне підгрунтя»

До Дня вишиванки на локації антикварні «ШпиндеL’» за ініціативи кафедри біології та екології відбувся непересічний захід –  еколого-мистецький НЕсемінар «Код нації. Екологічне підгрунтя», який об’єднав для участі у небанальних дискусіях, креативних роздумах й обміну думками екоактивістів, освітян і науковців, представників мистецького кола і бізнес-спільноти.

Захід пройшов під ключовим девізом кафедри: «Збережемо землю наших предків для наших нащадків».

Основною метою організаторів було створити креативний простір для спілкування і розвитку подальших звʼязків та акумуляції ідей. У заході, зокрема, взяли участь – Народний депутат України Едуард Прощук, радниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України, керівниця ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяна Тимочко з колегами по громадській діяльності, професорка кафедри ботаніки та екології Донецького національного університету імені Василя Стуса Світлана Руденко, президент Західно-українського ресурсного центру Василь Полуйко, ректор університету Ігор Цепенда, завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька, доцент Надія Різничук, директор Ботанічного саду Роман Стефанюк, співзасновниця мистецького центру «Тобівка» Олена Яцинович, засновники проєкту «Дім Мулярових» Ірина Фіщук та Віталій Качкан, член правління бізнес-асоціації Івано-Франківська Галина Гривнак,  Національний хореографічний ансамбль «Гуцулія» та інші шановані гості.  

На чотирьох дискусійних майданчиках («Наука й освіта для збереження національного его», «Екологічні ініціативи під час війни: впроваджувати не можна чекати (розставляємо знаки пунктуації)», «В кооперації з Богом або вікове мистецтво нескореного народу», а також майданчик і презентація локальних екологічних продуктів «Свій до свого по своє») учасникам вдалося актуалізувати питання природного начала, духу місця і ландшафту у формуванні і збереженні народних традицій, промислів і ремесел, національної кухні, фольклору тощо.

У неповторній атмосфері, яку доповнили покази сучасних та давніх родинних автентичних вишитих сорочок, проаналізували взаємопроникливі зв’язки між культурною спадщиною й екологією, між цінністю локального продукту й економічним процвітанням, а також нетривіальні малообговорювані наслідки екологічних змін для нації. А найважливіше, що на цій локації народилося багато геніальних ідей для нових потрібних проєктів, які університет спільно з партнерами реалізовуватиме уже невдовзі.

Також у рамках зустрічі було проведено благодійний збір коштів на потреби наших студентів, що захищають нас у лавах ЗСУ.