Пісня, як щоденна молитва…

До 70-ї річниці від дня народження Михайла Кривеня.

Прикарпаття… Край Карпатських гір і стрімких потоків, широких полонин і струнких смерек, красивих дівчат і мужніх легінів, працьовитих і талановитих людей. Саме тут, в опільському селі Липівці, що на Рогатинщині, 20 липня 1954 року народився Михайло Якович Кривень – народний артист України, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, співак ( ліричний тенор).

Дитинство Михайла проходило серед мальовничої природи та пісень, які співала мама. У свій час вона привела його до Рогатинської музичної школи для навчання гри на скрипці. Саме тоді він полюбив пісню, яка стала його супутницею на все життя.

Закінчив Рогатинську школу номер один, Львівське училище культури ( хоровий відділ), Львівську консерваторію, де навчався співу у народного артиста, видатного оперного співака, професора Павла Кармалюка.

Після навчання працював в Ансамблі пісні і танцю Прикарпатського військового округу, в Івано-Франківському музично-драматичному театрі, Івано-Франківській філармонії – де був солістом-вокалістом камерного оркестру.

З 1998 року на викладацькій роботі в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника. Професор.

Володіючи сильним і водночас ліричним голосом Михайло Кривень часто виступає на сцені. У 1990 році він першим, як професійний прикарпатський співак, сміливо заспівав українські національні пісні «Ой у лузі червона калина», «Засумуй, трембіто», «Вставай, Україно!» та Державний Гімн України. В його репертуарі сольні програми: « Світова та українська духовна музика – до 2000-ліття Різдва Христового», «Шедеври світової та української класичної музики», «Уроки Кобзаревих заповітів», «Повстанська, стрілецька лірика, пісні про рідний край (до 60- річчя УПА), українські народні пісні. В 2001 році співак випустив аудіоальбоми «Мелодії нашої юності» та «Повстанська і стрілецька лірика».

Гастролі співака Кривеня з великим успіхом проходили не тільки в Україні, але в Польщі, Словаччині, Угорщині, Франції, США, Швеції, Швейцарії, Румунії. Йому присвячують телепередачі. Михайло Кривень автор навчально-методичного посібника «Українські народні пісні з репертуару народного артиста України Михайла Кривеня» та упорядник музичного збірника «Романси українських композиторів на слова Івана Франка з репертуару народного артиста України Михайла Кривеня» (до 150-ї річниці від дня народження Івана Франка).

Михайло Якович Кривень – лауреат премій ім. М. Ірчана та ім. В. Стефаника в галузі літератури та мистецтва, лауреат міжнародного конкурсу української пісні «Золоті трембіти». Він нагороджений золотою медаллю ім. Данила Галицького та ювілейною медаллю до 100-річчя генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

Цього року Михайлу Кривеню виповнюється 70 років. Щиро вітаємо пана Михайла, бажаємо здоров‘я, творчого натхнення та Божого благословення на довгі роки. До ювілею співака репертуарно-музична бібліотека НМЦКіТП підготувала книжкову виставку. Г. Антонюк- провідний бібліотекар, М. Мрочко – бібліотекар.