ПНУ – ТОП-5 українських вишів у Webometrics Ranking July 2024!

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника посів 5-те місце серед українських вишів у Webometrics Ranking July 2024. Зокрема, у світовому рейтингу ми займаємо 2230 місце.

Дослідницька група Cybermetrics Lab, що є підрозділом найбільшої дослідницької установи Іспанії Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) опублікувала черговий рейтинг університетів світу за рівнем їхньої присутності в мережі Інтернет. 

Загалом рейтинг охоплює понад 32 000 освітніх установ з усього світу, з них 292 заклади вищої освіти України.

На першому місці Київський політехнічний інститут ім. Сікорського.

На другій позиції в рейтингу Webometrics Ranking – Сумський державний університет, а на третій – Національний університет біоресурсів і природокористування.

Четверте, п’яте і шосте місця в українському рейтингу посіли відповідно Національний авіаційний університет, Прикарпатський національний університет ім. Стефаника та Харківський політехнічний інститут.

Сьому та восьму сходинки в рейтингу цього року займають Харківський національний університет ім. Каразіна і Тернопiльський національний медичний університет iм. Горбачевського.

Дев’яте місце в українському рейтингу отримав Харківський національний університет радіоелектроніки. Десятий рядок українського рейтингу – за Дніпровською політехнікою. Автори рейтингу оцінюють змістову та інформаційну складову сайту певного університету. 

У процесі складання Webometrics Ranking of World’s Universities дослідники оцінюють заклади за трьома показниками. Зокрема, до уваги беруться видимість (кількість зовнішніх джерел, що містять посилання на сайт цього закладу), прозорість (кількість цитат топ-авторів установи) та якість (кількість статей дослідників цього закладу, які входять до 10% найбільш цитованих у 27 дисциплінах).

За словами розробників, у процесі  складання рейтингу показники відвідуваності та дизайн сайтів до уваги не беруться. Новий рейтинг університетів світу Ranking Web of Universities складений з урахуванням систематизованих даних, отриманих розробниками в липні 2024 року.