Кугутяк Микола Васильович

Кугутяк Микола Васильович – доктор історичних наук, доктор філософії, професор, професор кафедри етнології і археології, директор науково-дослідного Інституту історії, етнології та археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, почесний доктор Ужгородського національного університету, народився 27 жовтня 1952 р. у с. Назавизів Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Навчався у Назавизівській, а згодом – у Переріслянській середній школі на Надвірнянщині, яку закінчив у 1969 р. У шкільні роки проявив неабиякий інтерес до історії та археології. Тому вибір життєвого шляху з напрямку здобуття фаху історика не можна вважати випадковим. Вищу освіту здобув у Івано-Франківському педагогічному інституті імені Василя Стефаника, до якого вступив у 1976 р. Після закінчення якого влітку 1981 р. (отримав диплом з відзнакою) з вересня по листопад працював учителем історії Пасічнянської середньої школи Надвірнянського району.

З грудня 1981 р. по грудень 1984 р. навчався в аспірантурі Інституту суспільних наук Академії наук УРСР у м. Львові (тепер – Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича). Кандидатську дисертацією успішно захистив 28 червня 1985 р. під керівництвом відомого в Україні історика, доктора наук, професора Юрія Юрійовича Сливки в Одеському державному університеті.

Після закінчення аспірантури М. Кугутяк займався викладацькою діяльністю. З 1984 р. працював асистентом, а з 1986 р. старшим викладачем кафедри загальної історії на історичному факультеті Івано-Франківського педагогічного інституту, у 1990 р. науковцю присвоєно вчене звання доцента, тоді ж був обраний завідувачем кафедри нової та новітньої історії, з 1999–2006 рр. – завідувач кафедри всесвітньої історії, 2006–2014 рр. – кафедру етнології і археології.

У 1994 р. в Українському Вільному Університеті (м. Мюнхен, Німеччина) захистив дисертацію з присвоєнням вченого ступеня доктора філософії. 6 лютого 1996 р. в Інституті політичних і етнонаціональних досліджень НАН України захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора історичних наук на тему “Національно-політичний рух у Галичині в 1890–1939 рр.” за спеціальністю “Етнологія”, у 1996 р. отримав вчене звання професора. Був членом Експертної комісії ВАК України у 1997–1998 рр.

У 1993 р. обраний деканом історичного факультету, з 2006 – директором Інституту історії і політології, а з 2016 – деканом Факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського  національного університету імені Василя Стефаника.

Ініціював відкриття нових спеціальностей (етнологія, політологія) і кафедр університету (кафедра історії слов’ян, кафедра історіографії і джерелознавства, кафедра етнології і археологія), Музею археології Прикарпаття, Карпатської археологічної експедиції, навчально-наукового Інституту історії, етнології і археології Карпат (діє з 2008 р. до сьогодні). За тридцятилітній час роботи на посаді декана М. В. Кугутяк завдяки багаторічній діяльності й своєму покликанню, високому науковому, фаховому і людському

авторитетові на факультеті історії, політології і міжнародних відносин була створена особлива атмосфера високої моральності й порядності, товариськості й поваги, вимогливості й відповідальності, підтримки і взаємодопомоги, творчого підходу до організації на високому рівні освітнього, навчально-виховного процесу і наукової діяльності. Це дозволило колективу факультету впродовж декількох десятиліть досягати поважних успіхів і результатів у багатьох напрямках університетського життя, важливим і об’єктивним свідченням і показником чого є, зокрема, постійна популярність спеціальностей факультету у абітурієнтів та високі набори студентів і магістрантів перших курсів.

М. В. Кугутяк очолював спеціалізовані вчені ради по захисту дисертацій зі спеціальностей 07.00.01 – історія України та 07.00.05 – етнологія. З червня 2022 р. спецрада Д 20.051.05 під головуванням М. Кугутяка продовжила свою роботу уже за трьома спеціальностями (історія України, етнологія та всесвітня історія).

Микола Кугутяк є невтомним дослідником сторінок історії України, її духовної культури. Автор сотень наукових праць, серед яких 10 індивідуальних монографій, співавтор та науковий редактор низки фундаментальних колективних видань, навчально-методичних посібників. Організатор міжнародних і всеукраїнських наукових конференцій. Засновник і редактор наукового культурно-просвітнього краєзнавчого часопису «Галичина» (з 1997 р.), «Вісника Прикарпатського національного університету. Історія», головний редактор наукового журналу «Карпати: людина, етнос, цивілізація» (з 2009 р.).
Результатом тривалих наукових студій вченого є підготовлене енциклопедичне видання під керівництвом М. В. Кугутяка «Західно-Українська Народна Республіка 1918–1923. Енциклопедія у 4-х томах».
Микола Кугутяк проводить активну громадську діяльність. З 1995 по 1998 рр. очолював обласну організацію Конгресу української інтелігенції. Наразі керує історичною секцією Івано-Франківського осередку Наукового товариства імені Тараса Шевченка.

Нагороджений почесними відзнаками за плідну і клопітку працю: Івано-Франківською обласною радою та обласною державною адміністрацією дипломом «Кращий науковець року-2005»; у 2007 р. – почесне звання Заслужений діяч науки і техніки України; в 2011 – Президент України відзначив ювілейною медаллю «20 років незалежності України»; у 2017 р. – орден «За заслуги» ІІІ ступеня; 2021 р. – ювілейна медаль Івано-Франківської обласної ради «100 років ЗУНР»; лауреат обласної премії ім. Володимира Полєка в галузі краєзнавства; 2023 р. – орден Юрія Переможця Митрополитом Івано-Франківським і Галицьким Православної церкви України; 2023 р. – ювілейна медаль Івано-Франківської обласної ради «Галич-1125» за дослідження історії Галича.