Вітаємо 3 тисячі 341 нового студента у Прикарпатському університеті!

Сьогодні, 1 вересня, у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулись урочистості з нагоди Дня знань та початку нового навчального року. Цьогоріч до великої і успішної університетської родини доєдналися 3 тисячі 341 новий студент з різних куточків України.

Почесними гостями заходів були народна депутатка України Оксана Савчук, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, директор департаменту освіти і науки Віктор Кімакович, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, а також до нас завітали гості з дружньої Республіки Польща  ректор Жешувського університету 2016-2024 років Сильвестр Чопек,  Почесний професор нашого університету, професор Даріуш Сала та професор Даріуш Ціхонь з факультету менеджменту Краківського технологічного університету АГХ імені Станіслава Сташиця.

Особливо приємно було вітати наших почесних професорів:

  • Віталія Максименка – почесного професора університету з 2016 р.
  • Івана Миронюка почесного професора університету з 2021 р.
  • Володимира Лущака почесного професора університету з 2022 р.
  • Мирослава Волощука почесного професора університету з 2023 р.
  • Богдана Томенчука почесного професора університету з 2024 р.

Традиційно дійство розпочалось з виконання гімну України, хвилини мовчання у пам’ять про загиблих у боях за суверенітет і європейські цінності України та покладання квітів до до пам’ятного Обеліску нашого студента, героя Небесної сотні Романа Гурика та всім викладачам і студентам, хто віддав своє життя за Незалежність України.

На початку до студентів-першокурсників зі словами привітання звернувся в.о. ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда: «Вітаю шановних гостей, партнерів, колег, професорів та викладачів, а основне наших дорогих першокурсників! Сьогоднішнє свято – для вас! Ми відзначаємо його в умовах війни. Велика гордість за вас! За те, що ви вирішили залишитися в Україні і тут здобувати знання. Ви відчуваєте, що потрібні своїй країні. Ви ті, які будуть оновлювати Україну і дадуть їй нове дихання. Цей ваш мужній життєвий крок буде завжди оцінений. Вдячні вашим батькам, які виховали юних патріотів!».

В. о. ректора висловив щиру подяку гостям, які взяли участь в урочистостях. Окремо він відзначив польських колег за їхню дружбу, партнерство та неоціненну підтримку з перших хвилин російської агресії; колег з Херсонського університету, які, працюючи на базі ПНУ, водночас героїчно захищають свій рідний край і місто; а також обласну та місцеву владу за всебічну підтримку і надані можливості в цей складний для нас час.

«Радію, що Прикарпатський університет є в рейтингу тих, ким  сьогодні пишається Україна. Бажаю усім, щоб ми ніколи не бачили ніяких перешкод у досягненні своїх цілей. Чудово, що цьогоріч тут буде навчатися велика кількість студентів, тих, котрі з гордістю залишилися вдома, в Україні, і здобувають українську освіту, хоч у війна, але з любов’ю у серці!», – підкреслила народна депутатка України Оксана Савчук.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків привітав студентів із початком навчального року та подякував нашому  університету за титанічну працю для розвитку освіти, науки Франківщини та України: «Хочу подякувати ректору Ігорю Цепенді за те, що університет став амбасадором, послом Івано-Франківська в Європі та світі. Це надзвичайно важливо для нашої громади».

З нагоди цього Руслан Марцінків вручив в.о. ректора Ігорю Цепенді відзнаку «Почесний амбасадор Івано-Франківська». Це відзнака тих людей, які популяризують Івано-Франківськ за кордоном.

Голова студентського сенату університету Вікторія Лялюк та голова профспілки студентів Назарій Дюк також виступили з привітальними словами. Вони закликали студентів бути активними не лише у навчанні, а й у громадському житті університету, сприяти його розвитку та вдосконаленню у всіх сферах.

Під час заходу в. о. ректора Прикарпатського університету Ігор Цепенда підписав наказ про зарахування першокурсників до складу студентів і особисто вручив залікові книжки лідерам рейтингу з різних факультетів, що стало їхнім першим важливим студентським документом. Новоспечені студенти склали клятву першокурсника.

Після цього відбулася урочиста церемонія посвяти почесного доктора та почесних професорів. Вітаємо із званням Почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника ректора Жешувського університету 2016-2024 рр. Сильвестра Чопека та із званнями Почесних професорів доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української літератури ПНУ Степана Хороба та доктора філологічних наук, професора кафедри української мови факультету філології Василя Грещука.

Почесний доктор ПНУ, ректор Жешувського університету 2016-2024 рр. Сильвестр Чопек вручив в. о. ректора Ігорю Цепенді медаль від Жешувського університету.

 

На завершення посвяти прозвучав духовний гімн України «Боже Великий Єдиний» у виконанні хору Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету. Керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри методики музичного виховання та диригування Жанна Зваричук.

Бажаємо мирного неба, терпіння, наснаги, натхненної праці та творчих успіхів. Нехай новий навчальний рік буде наповнений дивовижними відкриттями та професійними звершеннями!