Магістрантка кафедри біохімії та біотехнології завершила літнє стажування в IOCB Prague

Магістрантка кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету Дар’я Додон взяла участь у літній студентській програмі IOCB’s Summer Student Program (SSP 2024).

Програма була організована та профінасована Інститутом органічної хімії та біохімії Чеської академії наук (IOCB Prague).

З початку липня до кінця серпня Дар’я активно працювала в лабораторії з біохімії та молекулярної біології Інституту органічної хімії та біохімії під керівництвом доктора Едварда Куртіса та Катки Душкової (https://curtis.group.uochb.cz/en).

Метою проєкту був підбір та оптимізація методів для оцінки ефективності ДНКзимів. Важливість дослідження полягає у кількісній оцінці врожаю реакції ензимів, що грає ключову роль в тестуванні нових ДНКзимів і подальшому впровадженню в клінічну практику експрес тестів на їх основі.

Наприкінці програми учасники представляли свої напрацювання на публічному захисті перед своїми однокурсниками та співробітниками IOCB. Взаємообмін досвідом допоміг учасникам краще зрозуміти сутність лабораторних проєктів інституту, а також дізнатися над чим саме працювали їх колеги і як біологія та хімія можуть йти пліч-о-пліч в одній установі. Дизайн ліків, інгібітори ензимів, ракові клітини, спектроскопія, плазміди, ЯМР і т. д. – усі разом на одному захисті.

«За цей проміжок часу я отримала величезний досвід з роботи у лабі. Так, іноді я багато працювала і була втомлена, проте воно того коштувало. Також мої одногрупники з програми виявилися приємними людьми і в нас склалася емпатія по відношенню один до одного. Хоча в нас були різноманітні інтереси, ми змогли стати одним цілим в цій школі. Досі пам’ятаю, коли я запрацювалась до 4 ранку і мої сусіди питали по черзі «Як ти?» і просили фотозвіт щоб впевнитись, що зі мною все добре. Дякую колективу кафедри біохімії та біотехнології за те, що за рік мого навчання в ПНУ я отримала той досвід роботи та знання, на основі яких чеські керівники розглянули та схвалили мою кандидатуру і я змогла швидко увійти в потік роботи лабораторії», – зазначає Дар’я Додон.

Магістрантка додала, що цьогоріч у IOCB Summer Student Program прийняло участь 25 студентів-магістрів хімічних, фармакологічних та біохімічних спеціальностей з різних куточків світу. Учасникам надавалась фінансова підтримка 1800 євро на проживання протягом програми.