Еколого-природничий табір та посвята природничників на Білому слоні

11 – 14 вересня 2024 року студенти-першокурсники кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь у пізнавальному еколого-біологічному таборі на базі університетського оздоровчого табору «Смерічка» у селі Микуличин. Разом зі своїми старшими друзями і командою наставників на чолі із завідувачкою кафедри біології та екології Мирославою Миленькою, доцентами Надією Різничук, Вікторією Гнєзділовою, Романом Черепанином, Віктором Шпариком, Галиною Мельниченко, Уляною Семак та лаборанткою Ольгою Івановою вони знайомилися з національними природними парками, проводили наукові практикуми та були посвячені у родину природничників ПНУ в стінах Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів.

Цю величну будівлю на одній з найвищих вершин Карпат ще називають Білим слоном.

Студенти ознайомилися з роботою високогірних національних природних парків, які є давніми партнерами університету: Карпатського і Верховинського.

У рамках відвідування Карпатського НПП студенти відвідали його візит-центр та вольєрне господарство.

Верховинський НПП вразив навчальним і просвітницьким потенціалом інтерактивного візит-центру у с. Ільці Верховинського району, який є одним з кращих зразків використання сучасних еколого-просвітницьких технологій для популяризації науки, давніх традицій і природозбереження.

Родзинкою табірного збору стала символічна «високогірна посвята» першокурсників у студенти. «Посвята» відбулася на висоті 2028 метрів над рівнем моря у нещодавно відкритій найвисокогірнішій бібліотеці України, у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія». Тут студенти після чотирьохгодинного пішого походу мали можливість не лише відчути неповторну енергетику місця, але й взяти участь в оглядовій лекції про науковий й освітній потенціал МНЦ “Обсерваторія” , ознайомитися з моніторинговими й кліматологічними дослідженнями, які тут проводяться, провести огляд рідкісної аркто-альпійської флори та особливостей карпатських ландшафтів.

Важливою складовою цьогорічних табірних зборів стала оглядова екскурсія туристичними локаціями Верховини, основною метою якої було формування у студентів чітких уявлень про єдність природного й культурного начала нації; про співзалежність між природними й екологічними особливостями.

Студенти мали змогу відвідати Музей кінофільму “Тіні забутих предків”, Музей-галєрія гуцульських традицій та обрядів і музей гуцульського побуту та мистецтва “У трембітаря”. Ці екскурсії перегукуються з еколого-культурними проектами кафедри “Карпати Incognita”, “Екокампус Чорногора”, “Код нації: екологічне підгрунтя”.

Також збори включали серію ландшафтознавчих, ботанічних і зоологічних польових практикумів, які були проведені в умовах унікальних екосистем Українських Карпат, зокрема Чорногірського масиву. Практикуми були доповнені цікавими навчальними квестами, практичними заняттями та інструктажами щодо правил організації безпечного екологічно орієнтованого гірського туризму і поводження на території об’єктів природно-заповідного фонду, іграми на свіжому повітрі в оточенні величних Карпатських гір.

Без сумніву, отримані знання залишаться у пам’яті студентів на довго і стануть чудовим доповненням до їхнього професійного і особистісного портрету. Переконані, що цей табір став для наших студентів відмінним комунікаційним майданчиком, а найголовніше – унікальним стимулом до глибокого вивчення екології і біології української землі; платформою набуття знань, таких необхідних для збереження і відтворення природної спадщини, як символу нашої національної ідентичності, що особливо важливо в цей страшний час невимірних екологічних збитків, що завдаються війною.