Глава МЗС України залучатиме молодь до дипломатичної служби

В Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка відбулася зустріч міністра закордонних справ України Андрія Сибіги із деканами факультетів та директорами інститутів провідних українських університетів, які готують фахівців з міжнародних відносин. Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника представляв декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Гурак.

В ході зустрічі Андрій Сибіга анонсував зміну підходів до кадрової політики в МЗС, зміну структури та штатних розписів як центрального апарату, так і закордонних дипломатичних установ України. Він повідомив про зростаючі можливості для залучення молоді до роботи у Міністерстві закордонних справ України.

Міністр наголосив, що невдовзі Міністерство оголосить конкурс на 50 вакансій, які займуть молоді, енергійні та вмотивовані фахівці з міжнародних відносин.

«Дуже важливо мотивувати молодь приходити в МЗС, подаватися на вакансії, складати іспити та проходити співбесіди. Робота в МЗС — це реальна можливість допомагати державі в цей складний час повномасштабної війни. Це карʼєрні перспективи та робота в складі професійної команди на спільну мету — перемогу України та відновлення справедливого миру. А для української дипломатичної системи прихід молоді — це нова енергія, ідеї та мотивація», — заявив Андрій Сибіга.

При цьому міністр наголосив на існуючій потребі у фахівцях із належним рівнем володіння східними мовами, знанням Африканського та Індо-Тихоокеанського регіонів. Андрій Сибіга також запевнив, що МЗС надасть підтримку в організації студентських стажувань як у центральному апараті Міністерства, так і в закордонних дипломатичних установах. Він підкреслив, що одним із пріоритетів відомства є забезпечення справедливої географічної представленості кадрів з усіх регіонів України та дотримання гендерної рівності.

Учасники зустрічі окремо обговорили інноваційні підходи у підготовці фахівців, розвиток міжнародної освітньо-наукової співпраці та необхідність активізувати підготовку юристів-міжнародників задля притягнення росіян та держави-агресорки до відповідальності в міжнародних судових процесах.

В ході обговорення способів вдосконалення підготовки фахівців з міжнародних відносин та зростаючої ролі наукової дипломаті декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак звернув увагу учасників зустрічі на виклики, які постають перед вступниками в магістратуру за спеціальністю «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

Зокрема, він акцентував увагу на те, що до Єдиного фахового вступного випробування, яке здають вступники відповідної спеціальності внесено питання з трьох предметів, які стосується класичної політології, а не міжнародних відносин. Також він поділився думками щодо необхідності спрощення процедури перетину кордону українськими науковцями для короткотривалих візитів за кордон, що матиме однозначно позитивні наслідки як для поглиблення співпраці між українськими та закордонними закладами вищої освіти, так і для підтримки зовнішньополітичних ініціатив нашої держави.