Міжнародно науково-практична конференція «Кібербезпека в транскордонному співробітництві»

Професорка кафедри початкової освіти та освітніх інновацій, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Інна Червінська, взяла участь у роботі міжнародної науково-практичної конференції «Кібербезпека в транскордонному співробітництві», яка проходила у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Під час свого виступу на тему: «Інноваційні практики подолання кібербулінгу в сучасному закладі освіти» професорка поділилася досвідом пропедевтичної роботи педагогічного факультету Прикарпатського національного університету щодо запобігання кібербулінгу в студентському середовищі.

Метою проведення конференції стали питання обговорення актуальних проблем кібербезпеки в умовах транскордонного співробітництва, обмін досвідом між науковцями та практиками, а також формування рекомендацій щодо покращення кібербезпеки на загальнодержавному та міжнародному рівні.

Упродовж двох днів науковці презентували кращі українські й закордонні практики та ділились досвідом з актуальних питань кібербезпеки в умовах транскордонного співробітництва, забезпечення безперебійної роботи критично важливих систем для організації освітнього процесу та життєдіяльності закладів освіти. Адже зазначені проблеми набувають особливої гостроти в умовах воєнного стану.

На конференції працювало 5 секцій, проблематика яких об’єднала понад 100 учасників із 16 закладів вищої освіти та наукових установ України та з-за кордону.

Окремим напрямом роботи конференції було представлення інноваційних технологій, які дають можливість користувачам впевнено працювати та спілкуватись онлайн.

Доповідачі акцентували увагу присутніх на вимогах щодо дотримання кіберзахисту, ознайомили з дієвими правилами інформаційної комунікації та правовими ризиками в різних сферах професійної діяльності.

Підсумовуючи роботу форуму, Степан Черничко, доктор гуманітарних наук, професор, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, наголосив, що проведення таких заходів є важливим кроком для забезпечення кібербезпеки сучасної України та побудови майбутньої стратегії захисту.

Учасники конференції прийняли резолюцію щодо вироблення спільних механізмів кібербезпеки в транскордонному співробітництві закладів освіти, визначили напрями подальшої співпраці.

Під робочої зустрічі в рамках роботи конференції Інна Червінська та наукові співробітники Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Юрій Чотарі, Мар’яна Марусинець, Кароліна Дорчі визначили напрями подальшої співпраці задля підписання угоди про академічну мобільність між двома ЗВО, обмінялися науковими працями.

Участь у наукових заходах такого формату сприятиме підвищенню рівня медійної грамотності й медійної культури всіх учасників освітнього процесу, збагаченню змісту навчальних дисциплін, які входять до освітніх професійних програм підготовки здобувачів вищої освіти, пов’язаних з інформаційною безпекою, новими технологіями та практичним матеріалом.