
У рамках підписаного меморандуму про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області студенти (другокурсники, третьокурсники, магістранти) й викладачі кафедри біохімії та біотехнології здійснили серію ознайомчих візитів до Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
Під час візитів учасники отримали можливість детально ознайомитися з діяльністю основних відділів лабораторії:
• Відділ прийому та маркування зразків – перший етап лабораторного аналізу, де відбувається ідентифікація та розподіл проб.
• Мікробіологічний відділ – дослідження харчових продуктів на наявність патогенних мікроорганізмів, залишків антибіотиків та мікотоксинів.
• Відділ радіологічного аналізу – контроль рівня радіоактивного забруднення харчової продукції та стану довкілля.
• Відділ хіміко-токсикологічного аналізу – перевірка наявності пестицидів, важких металів та інших токсичних речовин у продуктах.
• Відділ аналізу вірусних та бактеріальних інфекційних хвороб – діагностика захворювань у тварин, таких як сказ, лептоспіроз, бруцельоз, лейкоз.
• Віварій – місце утримання лабораторних тварин (кролів, курей, білих мишей), що використовуються для проведення діагностичних досліджень.
Студенти та викладачі мали змогу ознайомитися з найсучаснішими приладами, що використовуються для аналізу харчової безпеки: радіологічне обладнання – для моніторингу рівня радіоактивного забруднення, імуноферментні аналізатори (ІФА) – для виявлення небезпечних патогенів у харчовій продукції, газові та рідинні хроматографи – для аналізу складу харчових продуктів, зокрема перевірки якості масла, вмісту пестицидів та мікотоксинів, обладнання для аналізу вмісту жирів та білків у харчовій продукції.
Спеціалісти лабораторії наголосили, що їхні двері відкриті для молодих спеціалістів, які хочуть пов’язати свою кар’єру з харчовою безпекою та проведенням лабораторних досліджень.
Також вони підкреслили важливість знання англійської мови – для роботи з міжнародними стандартами та науковою літературою та навичок роботи з комп’ютерними програмами (Excel та інші системи обробки даних) – необхідних для проведення досліджень та аналізу результатів.
Відбулося спілкування з керівництвом – начальником Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Романом Гурським та директором Івано-Франківська регіональна державна лабораторія Держпродспоживслужби Ігорем Раховським.