Академічна співпраця: міжуніверситетський літературно-освітній воркшоп та студентська наукова постер-сесія

З ініціативи професора університету Ольги Деркачової днями в нашому університеті відбулися міжуніверситетський літературно-освітній воркшоп «Інноваційні підходи у філологічній освіті” та студентська наукова постер-сесія «Інклюзія у просторі літератури». Співорганізаторами заходів виступили кафедра професійної освіти та інноваційних технологій Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та кафедра української та зарубіжної літератури Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького. Зауважимо, що до заходу долучилися також вчителі та учні Бурштинської ЗОШ № 2, яка активно співпрацює з нашим університетом.

Літературно-освітньому воркшопу передувала екскурсія-лекторій «Символічний простір Івано-Франківська: формування нового меморативного канону», яку провів доктор політичних наук, професор Іван Монолатій. Він провів гостей з Мелітополя знаковими місцями нашого міста, розповів про різновиди міської пам’яті, а також продемонстрував, як пам’ять міста може бути оприявленням пам’яті національної.

Під час відкриття міжуніверситетського заходу з вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи, професор Андрій Загороднюк, який наголосив на важливості академічної співпраці. З  доповіддю «Використання електронних засобів навчального призначення з історії української та зарубіжної літератури для проведення інтермедіальних зв’язків при вивченні світового літературного процесу» виступила кандидат філологічних наук, доцент, завідувач кафедри української і зарубіжної літератури Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Тетяна Шарова. Науковець ознайомила присутніх із найпопулярнішими освітніми платформами та продемонструвала, як із ними працювати.

Кандидат філологічних наук, доцент кафедри української і зарубіжної літератури Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Аліна Землянська продовжила захід виступом «Соціальна компетентність майбутніх вчителів як необхідна умова розвитку сучасного фахівця». Вона також розповіла про особливості створення електронних підручників та принципи роботи з ними. Завершився лекторій виступом доктора філологічних наук, професора кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Ольги Деркачової про особливості художньої літератури в інклюзивному просторі. Лектор ознайомила присутніх з найктуальнішими творами «особливої» літератури, а також розповіла про зарубіжний та вітчизняний досвід у зображенні в художніх текстах людей з особливими потребами.

У рамках програми заходу учасники воркшопу взяли участь у майстер-класі аспірантки Прикарпатського університету Олесі Дибовської «Інтерактивні методи роботи з текстом». Студенти та викладачі виконали ряд цікавих та неординарних завдань, що спонукають до творчості, ретельного прочитання твору тощо.

Також відбулася постер-сесія «Інклюзія в літературному просторі (контекст: «Про це говорять лише з кроликами» Анни Хьоґлунд”), яку провели студентки Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького Георгієва Анастасія, Коваленко Анастасія, Павленко Анастасія. Своєю чергою студентки педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника презентували лепбук «Про це говорять лише з кроликами», а також запропонували систему вправ та завдань на основі цієї книги. Постер-сесія викликала жваву дискусію та обмін думками з приводу важливих питань інклюзії в сучасній школі і поза нею. Студенти з викладачами також обговорили, на що саме треба звертати увагу, читаючи таку літературу.

Завершився захід врученням відповідних сертифікатів та поетичною зустріччю з письменником, директором Івано-Франківського центру оцінювання якості освіти Богданом Томенчуком, автором багатьох поетичних збірок, під час якої усі присутні мали можливість послухати вірші, а також зазирнути у творчу лабораторію автора.

  • Академічна співпраця: міжуніверситетський літературно-освітній воркшоп та студентська наукова постер-сесія