Тиждень української писемності та мови пройшов на факультеті філології

На факультеті філології з 11 до 17 листопада пройшов Тиждень української писемності та мови.  Традиційно організатором виступила кафедра української мови. 

Програма заходів розпочалася прямим етером «Свіже сальце і гостре слівце – на коломийському базарі все це є». На святі студентки-маґістрині І курсу під керівництвом доцентки кафедри української мови Валентини Ґрещук представили функціональностильове розмаїття української мови, відтворивши літературне й діалектне мовлення, молодіжний сленг, суржик, прикрасили захід гуцульськими співанками та строями, піснями й поезією.

У рамках програми Тижня відбулася творча зустріч «Осінній політ», яку організували мистецьке об’єднання LitPlatform на чолі з його керівницею Анною-Ніколіною Мотикою та доцентка кафедри української мови Оксана Ципердюк. Подія проходила у форматі літературного дійства з читанням авторської поезії, прози, перекладу. Свою творчість представили студенти факультетів філології та історії, політології і міжнародних відносин.

Також викладачами кафедри було проведено І етап ХХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика серед студентів університету. Координатором заходу виступив доцент кафедри української мови Василь Пітель. За призові місця боролися 45 знавців української мови, об’єднані у дві категорії: «Філологи» (студенти факультету філології, педагогічного факультету, факультету іноземних мов та Коломийського навчально-наукового інституту) і «Нефілологи» (студенти з інших факультетів та інститутів університету).

Під час Тижня української писемності та мови студентки-україністки під орудою професорки кафедри української мови Марії Голянич, доценток Роксолани Стефурак та Наталії Іванишин організували та провели літературно-мистецьку композицію «Слова цілющі падають у душу, і ними про любов я говорю…». У святковому дійстві прозвучали вірші і пісні, присвячені рідному слову. Особливе захоплення викликав пісенний дарунок викладачів – професорів Василя Ґрещука, Степана Хороба, Романа Голода та доцента Богдана Грицишина. Окрасою літературно-мистецької композиції стали гості з Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського – тріо бандуристок.

Тиждень української писемності та мови завершився щорічною загальноуніверситетською студентською конференцією «Мовна політика і мовна ситуація в Україні». Робота конференції проходила в 6-ти  секціях, якими керували викладачі кафедри Ірина Бабій, Валентина Ґрещук, Ірина Джочка, Наталія Іванишин, Любов Пена, Василь Пітель, Віра Пітель, Оксана Семенюк, Роксолана Стефурак, Оксана Ципердюк. Участь у конференції взяли не лише філологи, а й студенти інших факультетів та інститутів університету – загалом 65 осіб. Усіх учасників конференції об’єднало небайдуже ставлення до сучасних проблем функціонування української мови та розуміння того, що МОВА МАЄ ЗНАЧЕННЯ.