Науковий підхід і взаємна користь

12 січня 2021 року, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника в особі ректора Ігоря Цепенди та Ворохтянська селищна територіальна громада Івано-Франківської області в особі селищного голови Олега Дзем’юка підписали угоду про співпрацю.

Відповідно до угоди університет та громада впродовж наступних 5 років отримують взаємовигідні  можливості для розвитку.

Університет, наголосив ректор Ігор Цепенда, має досвід, фахівців і можливості допомогти громаді розвиватися в різних сферах і напрямках – розвиток туризму та інфраструктури через проєктну діяльність і залучення міжнародних ґрантових коштів, підготовка і навчання фахівців, розробка і планування стратегій, потрібних громаді.

«Ми маємо у Ворохті навчально-тренувальну базу, і ми плануємо рухатися в напрямку створення там міжнародного осередку пленерного мистецтва, який би дозволив привабити туристів і розвивати інфраструктуру, створювати робочі місця», – заявив ректор ПНУ.

Прикарпатський як класичний університет має для такої діяльності всі умови і фахівців, додав ректор. Нещодавно завершився цикл тренінгів для фахівців-психологів у системі пенітенціарної служби України. Готується цикл тренінгів з медичної психології.

В контексті розвитку туризму і залучення сюди інвестицій, ведеться підготовка до включення до спадщини ЮНЕСКО спільно з Румунією місць із камінням доби мегаліту.

Також університет готовий навчати і перекваліфіковувати фахівців, потрібних для забезпечення життєдіяльності громад.

У співпраці з Проектно-освітнім центром “Агенти змін” Прикарпатського університету, який має досвід залучення міжнародних коштів до проєктів у громадах, та Науковим парком “Прикарпатський університет» може бути забезпечено проєктну діяльність громади, співрозробку проєктів, написання стратегій, заявила директорка Проєктно-освітнього центру “Агенти змін”  Світлана Кропельницька.

Зі свого боку Ворохтянський селищний голова Олег Дзем’юк зазначив, що Ворохтянській ОТГ важлива така співпраця.

«У вас є база, викладачі, студенти, все, що дасть користь нашій громаді. Ми готові долучатися і співпрацювати, відправляти своїх представників на навчання, щоби ця користь була вигідною і громаді, і університету».

Наразі угоду підписано на 5 років. Аби зрозуміти, що потрібно громаді, на що варто звернути увагу, ректор ПНУ Ігор Цепенда наголосив на необхідності створення паспорта ОТГ та проведення соціологічного опитування мешканців громади, яке може здійснити Навчально-науковий Центр соціологічних досліджень Прикарпатського регіону Прикарпатського університету.

“Є речі стратегічні, на роки наперед, і їх не буде видно одразу. Але є й ті питання, які мають бути вирішені вже сьогодні. І нам треба глибоко вивчити потреби громади як короткотермінові, так і на довшу перспективу”, – наголосив ректор.

  • Університет співпрацюватиме з Ворохтянською ОТГ