На факультеті туризму підбили підсумки конкурсу “Прабабусині смаколики”, який проходив у рамках ініціативи декана факультету туризму, професора Володимира Великочого “Автентична кухня свого регіону”.
Переможницею конкурсу стала Катренич Юлія, студентка 3 курсу, групи ГРС-33 спеціальності «Готельно-ресторанна справа». Конкурсантка представила страву бойківської кухні «Бульбяні пироги». За перемогу у конкурсі студентка також отримає одноразову стипендію в розмірі 1000 грн. від декана факультету туризму Володимира Великочого.
Друге місце в конкурсі посіли: Тарас Аліна, студентка 3 курсу, групи ГРС-33 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» зі стравою бойківської кухні «Бігос»; Лесик Роксолана, студентка 3 курсу, групи ГРС-33 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» зі стравою української кухні «Гамула» (яблучне печиво з кремом); Бабій Юліна, здобувачка третього (PhD) освітнього рівня кафедри педагогіки імені Богдана Ступарика Педагогічного факультету зі стравою «Рогалики».
Призерами конкурсу (III місце) стали: Бойчук Олександра, студентка 1 курсу, групи ГРС-12 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» зі стравою української кухні «Верещака»; Шалайко Тетяна, студентка 1 курсу, групи Т-11 спеціальності «Туризм» зі стравою української кухні «Свинячі реберця».
Також журі конкурсу відзначило переможців у номінаціях. Зокрема, у номінації “Найкраще відео для соціальних мереж” стали студентки 3 курсу, групи спеціальності «Готельно-ресторанна справа» ГРС-31 Цуркан Ангеліна, Феношин Настя з представленою стравою «Шулики».
У номінації “Найпопулярніша страва Гущульщини!” перемогла Кутащук Богдана, студентка 3 курсу, групи ГРСз-31 спеціальності «Готельно-ресторанна справа» зі стравою “Бануш”.
Найкращою в номінації “Солодкі смаколики” визнана страва «Сирники-пампушки», яку представила Бойко Ірина, студентка 3 курсу, групи ГРС-32 спеціальності «Готельно-ресторанна справа».
Зазначимо, що до участі у конкурсі були запрошені студенти, випускники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника усіх спеціальностей, а також і абітурієнти. Онлайн-захід проводився з метою представлення стародавньої регіональної кухні як культурного надбання та частини нематеріальної спадщини країн, відображення регіонального та національного різноманіття кулінарних традицій.
Учасники мали можливість продемонструвати свою здатність працювати над створенням та презентацією страв, приготовлених за давніми рецептами. У відбірковому турі взяли участь 10 конкурсантів.
Конкурсна робота складалася з: фотографії приготовленої страви; презентації з рецептом, докладним описом приготування у вигляді відеоролика; фотографії учасника з приготовленою стравою.
У онлайн-конкурсі, передусім, оцінювалася форма подачі відеоматеріалу, оригінальність, актуальність й історичність рецепту, візуальна краса.