Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання»

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника у змішаному форматі відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання» за участі викладачів та студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин. Співорганізаторами виступили Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, Ужгородський національний університет, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, Інститут народознавства НАН України, Національний заповідник «Давній Галич», Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського. Модерував конференцію кандидат історичних наук, доцент кафедри етнології і археології факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Петро Костючок.

З вітальним словом звернулася перша проректорка Прикарпатського університету Валентина Якубів: «Вітаю усіх присутніх на такій важливій конференції! Це те, про що потрібно говорити. Ми всі розуміємо, що Карпати не просто географічна межа, це величезна культурна спадщина з багаторічною історією, своїми звичаями, традиціями, способом життя. Така їхня специфіка сьогодні приваблює багато туристів. Але це і те, що приваблює науковців досліджувати в різних аспектах цей край. Починаючи від історії, археології, етнології  до культури, філології тощо. Надзвичайно цінно те, що ми думаємо, дбаємо і поглиблюємо свої знання. Зараз у нас є унікальна можливість обмінятися своїми думками, результатами наукових досліджень, які були проведені за цей час в контексті історії, етнології наших українських Карпат».

Конференція проводиться з метою розширення знань про етнокультурні особливості населення Карпатського регіону, виявлення недостатньо вивчених питань, а також популяризації, обліку і збереження об’єктів культурної спадщини. Останнє особливо актуально в умовах повномасштабної російсько-української війни, яка супроводжується руйнуванням та розкраданням пам’яток культури.

«Тематика конференції є надзвичайно актуальною. Немає важливішої теми, як та, що пов’язана з нашою ідентичністю, культурою, історичними пам’ятками та традиціями. Завдання науковців – це розповісти про своє бачення, розкрити істинну глибину нашої культури та пропагувати її серед народу. ПНУ є потужним осередком, де займаються дослідженнями етнографічних проблем, зокрема, пов’язаних з Карпатами, а ще гуцулами, бойками, нашими покутянами, лемками тощо», – підкреслив декан факультету історії, політології та міжнародних відносин Ігор Гурак.

Ініціатором проведення Всеукраїнської конференції є доктор історичних наук, професор кафедри етнології і археології, директор Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Микола Кугутяк, який виступив із доповіддю на тему «Пам’ятки духовної культури карпатського регіону: стан і перспективи досліджень».

Він відзначив, що пам’ятки духовної культури карпатського регіону є в центрі національної культури загалом. «Це те, що формує націю та її ідентичність», – додав Микола Кугутяк.

Всеукраїнська науково-практична конференція «Карпатські етнологічні читання» проводилася за трьома секціями:  «Локальні варіанти етнокультурної спадщини», «Обрядова культура в умовах глобалізації», «Етноісторичні процеси в карпатському регіоні».