«Гартовані війною»: звучання душі національної єдності

15 травня в залі Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулося дуже благодійне дійство «Гартовані війною». Ініціаторами та організаторами заходу були кафедра методики музичного виховання та диригування спільно з кафедрою сценічного мистецтва і хореографії.

Учасники виконували патріотичні пісні, читали уривки текстів українських письменників Мирослава Лаюка, Артема Колосова, Павла Вишебаби, а також репортажі зі сайту Ukrainer.net на музику Ганса Циммера. «Гартовані війною» стали справжньою платформою для об’єднання талановитих виконавців та глядачів.

«Кожен з нас наближає той світлий день, який настане незабаром – це наша Перемога. Низький уклін вам за те, що сьогодні ми в черговий раз пригадали і не забули для чого ми живемо та що робимо в період війни. Продовжуйте і наша держава буде мати майбутнє», ‒ зазначив у своєму слові проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Едуард Лапковський.

Директор Навчально-наукового інституту мистецтв, кандидат історичних наук, доцент Володимир Федорак сказав у вітальному слові: «Ідеї не зупинити, час якої настав. Дякую студентам та викладачам кафедра методики музичного виховання та диригування спільно з кафедрою сценічного мистецтва і хореографії, які змогли донести нам ті відчуття трагедії та драми, які ми відчуваємо зі всім українським народом у цій російсько-українській війні».

У програмі прозвучали пісні та тексти, створені за час повномасштабного вторгнення. Зокрема, «Не ходи ти тут» (муз.Vivenne Mort, сл. Максима Кривцова), «Повстанець» (пісня групи Landser, переклад Віталія Нестерчука), «Героям» (сл. та муз. Сергія Тачинця та гурту «Без Обмежень»), «Повільно» (сл. та муз. Adam, хореографія Марії Слободян), «Мати казала» (пісня вікінгів, переклад Eileen, аранжування Perly і Lotry), «Летить куля» (укр. нар. пісня, аранжування Марії Собка), «Голосіння» (муз. Станіслава Людкевича), «Піхота» (сл. і муз. Юрія Журавля, гурт OT VINTA), «300 тисяч!» (муз. The Beatles, сл. Тараса Процишина), «Братику» (сл. і муз. гурту «Не Ждали»), «Подай зброю» (гімн 10 окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейси», сл. та муз. Гліба Бабіча та гурту Kozak System), «Українське сонце» (сл. та муз. Сергія Соловія та гурту Kozak System), «Вознесись, Україно!» (муз. Віталія Маника, сл. Романа Юзви). У патріотичному дійстві брали участь студенти кафедри методики музичного виховання та диригування. Серед них солісти – студенти доцентів Ольги Молодій, Ольги Черсак, Мирослава Петрика, Юрія Волощука: Катерина Момот, Олександр Романишак, Іоана Романович, Степан Подюк, Володимир Грушаник, Василь Стефанів, Назар Данилюк, Марта Орант, Наталія Осадчук, Наталія Коновалова, Надія Петруняк, Лілія Кузь, Ярослав Мельничук, Юрій Гресько, Вікторія Мисинчук. А також, хор «Misterium» (керівник Жанна Зваричук) та чоловічий хор (кервник Олег Колубаєв). Атмосферу дійства створювали студенти кафедри сценічного мистецтва та хореографії Дарія Григораш, Денис Гураль, Анна Копчук-Кашецька, Назарій Тимків, Анна Хитрак, Ангеліна Лаврів та Богдан Тимків.

Концерт був присвячений Збройним силам України, і всі зібрані кошти будуть спрямовані на покупку дронів для 102-ї бригади ЗСУ.