Нарада з питань розвитку фізичного виховання в закладах освіти Івано-Франківської області

Сьогодні в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася нарада з питань розвитку фізичного виховання в закладах освіти Івано-Франківської області, підведення підсумків роботи відділення та нагородження лауреатів за 2023 рік. У ній взяли участь ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, народний депутат України Едуард Прощук, голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко, директор департаменту освіти і науки Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віктор Кімакович, начальник Івано-Франківського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Михайло Стефанків, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Ігор Чудик та представники закладів освіти Івано-Франківської області.

«З приємністю хочу привітати вас усіх у стінах Прикарпатського університету! Ми всі, як ніхто, розуміємо вагу фізичної культури. Війна ще раз засвідчила те, що нація повинна бути здоровою, витривалою, сильною духом. Ніщо так, як спорт, не формує такі якості. Ми повинні повернутися до культу фізичної культури на всіх рівнях поколінь українців, бо без цього, ми не зможемо міцно протистояти ворожому удару. Хочу щиро подякувати вам всім! Кожен з вас, на своєму місці максимально докладає зусиль, щоб популяризувати цю сферу. Щодня ми повинні розширювати коло людей, які люблять спорт та для яких він має стати невід’ємною частиною життя», – зазначив у вітальному слові ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда.

Також ректор детально розповів про впровадження та реалізацію в закладах загальної середньої освіти модулів з видів спорту, зокрема проєкту оздоровчого спрямування «Бадмінтон і зір», який ініційовано президентом федерації бадмінтону України Олексієм Дніпровим. Він додав, що основний фокус – це запобігання втрати зору у школярів через заняття бадмінтоном. Прикарпатський національний університет докладає багато зусиль для популяризації олімпійського виду спорту бадмінтону. Адже ця динамічна гра, за словами ректора університету, здатна поліпшити не тільки фізичну форму, зір, а й рефлекси гравця, підвищити швидкість його реакцій. Саме з цієї причини бадмінтон потрапив у програму підготовки космонавтів NASA. Постійна і неймовірно швидка зміна вектора і швидкості волана розвиває вкрай високу швидкість прийняття рішень, що може навіть врятувати життя в критичній ситуації.

«Дуже важливо у таких складних умовах, коли перед нами стоять певні виклики, дбати про фізичну культуру та спорт, а основне, це про нашу молодь, спортсменів. У нас хороша взаємодія із ПНУ, тому хочу подякувати Ігорю Євгеновичу за особисте сприяння та підтримку. У стінах університету вже 5-ий рік функціонує Академія вільної боротьби Прикарпаття, де сконцентрована велика кількість бійців. Багато з них є всеукраїнськими та міжнародними призерами. Це спільний успіх!», – зауважив народний депутат України Едуард Прощук.

«Вітаю усіх представників різних закладів освіти! Розвиток рухової активності серед учнівської та студентської молоді – одне з пріоритетних завдань нашої держави, найважливіший виклик сьогодення. Я впевнений в тому, що ми зможемо залучати більше учнів та студентів до цієї фізичної діяльності», – підкреслив голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України Вадим Стеценко.

В ході наради Вадим Стеценко продемонстрував стратегію розвитку фізичного виховання та спорту здобувачів освіти. Він виніс свої пропозиції щодо форматів проведення уроків та занять з фізичного виховання та виголосив очікувані результати.

На завершення наради відбулося урочисте нагородження лауреатів за 2023 рік, а саме активних представників університетів, коледжів та закладів освіти Івано-Франківської області відзнаками Івано-Франківської обласної ради, обласної державної адміністрації, Комітету з фізичного виховання та спорту МОН, футбольної асоціації студентів, федерації регбі України, Івано-Франківського обласного відділення (філії) Комітету з фізичного виховання та спорту МЛН України.

Зокрема, ректора Прикарпатського національного університету відзначено подякою Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України за вагомий особистий внесок у розвиток учнівського та студентського спорту в Івано-Франківській області та Україні, а також грамотою федерації регбі України за всебічне сприяння в організації фінальних змагань 5-тої літньої Гімназіади України з регбі та вагомий особистий внесок у розвиток і популяризацію фізичного виховання серед учнівської молоді.