Круглий стіл «Василь Стефаник та Андрій Чайковський: коломийські перетини»

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття науковці та студенти Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, музейні працівники, представники коломийської «Просвіти» провели круглий стіл на тему: «Василь Стефаник та Андрій Чайковський: коломийські перетини».

На початку заходу модераторка та ініціаторка події, доцентка кафедри філології Коломийського інституту Галина Волощук зазначила: «Великі класики української літератури Андрій Чайковський та Василь Стефаник творили Коломию в одну добу. Але інформації про їхні зустрічі та перетини не так багато. Чи часто бачилися вони, чи мали спільні інтереси, чи ж навпаки жили в Коломиї і не перетиналися. На ці та інші питання спробуємо сьогодні дати відповідь».

Генеральний директор Ярослава Ткачук ознайомила присутніх з передісторією створення меморіальної кімнати Андрія Чайковського в Національному музеї й відзначила зусилля музейників задля того, щоб заборонена радянською владою постать Чайковського «вийшла з підпілля» і його творчий та науковий доробок став надбанням широкої громадськості.

Завідувач кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Микола Васильчук присвятив свою доповідь темі перетину Андрія Чайковського і Василя Стефаника на місцевих теренах.

Краєзнавець Богдан Волошинський розповів про пошукову роботу, яка передувала виданню 4-томного збірника про феномен Чайковського. Одна з розвідок пана Волошинського розкриває зв’язок Чайковського і театру. Серед його заслуг дослідник відзначив, зокрема, впорядкування правового регулювання відносин між засновником театру й колективу, обіймання посади розпорядника фонду порятунку театру тощо.

Також на заході виступили голова коломийської «Просвіти» Василь Глаголюк, лауреати цьогорічної Обласної премії імені Василя Стефаника письменник і видавець Василь Клічак та поет, художник і скульптор Василь Андрушко.