Міжнародна наукова конференція «Україна в умовах трансформації міжнародної системи безпеки: Українська формула миру для нового світового порядку»

16 – 17 травня на базі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Х Міжнародна наукова конференція на тему: «Україна в умовах трансформації міжнародної системи безпеки: Українська формула миру для нового світового порядку».

Захід був організований зусиллями факультет міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка у співпраці з Центром міжнародної безпеки та партнерства, Львівською обласною військовою адміністрацією, Інститутом міжнародних студій Вроцлавського університету, факультетом суспільних наук Католицького університету Івана Павла ІІ у Любліні та Інститутом політичних наук та адміністрування Університету Марії Кюрі-Склодовськи.

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника був репрезентований на конференції деканом факультету історії, політології і міжнародних відноси Ігорем Гураком, завідувачем кафедри політології, директор Наукового інформаційно-аналітичного центру НАТО Василем Климончуком та аспірантом кафедри міжнародних відносин Маратом Саховим.

В ході свого виступу Ігор Гурак зосередився на економічному вимірі стримування РФ з боку провідних країн Заходу. Він звернув увагу, що непродумана політика з боку провідних західних столиць на східноєвропейському напрямку призвела до зростаючих геополітичних путінської росії. Обмежувальні заходи, які поетапно запроваджувалися проти російського режиму, починаючи з березня 2014 р., були несуттєвими та несистемними. З одного боку, після 24 лютого 2022 р., ситуація зазнала змін.

Завершуючи свій виступ, Ігор Гурак наголосив, що якщо зусилля західних столиць, спрямовані проти путінського режиму та його економічного базису не набудуть належної системності та жорстокості – є висока ймовірність того, що на якомусь етапі Захід змушений буде платити за свою недалекоглядність не тільки комфортом та грошима, але так як це робить Україна – життями своїх громадян.

Професор Василь Климончук під час своєї доповіді зосередився на ключових аспектах взаємодії України та НАТО після 24 лютого 2024 р. Він звернув увагу на те, що широкомасштабна російська агресія обумовила значні руйнування та людські втрати. Водночас російсько-українська війна спричинилася до поетапного формування нового вікна можливостей для нашої держави у плані євроатлантичної інтеграції. Станом на даний час ступінь практичної інтеграції України з НАТО та рівень підтримки українців з боку громадян альянсу є безпрецедентними.

Марат Сахов в ході виступу поділився своїми думками з приводу викликів, які постали перед українською державою за часів президентства Дмітрія Медведєва.