Творчий універсалізм у культурі, мистецтві, освіті: ідентифікаційний, комунікаційний, синергетичний виміри

23-24 травня 2024 р. в Навчально-науковому інституті мистецтв відбулася Міжнародна наукова Інтернет-конференція «Творчий універсалізм у культурі, мистецтві, освіті: ідентифікаційний, комунікаційний, синергетичний виміри», що проводилася за ініціативи кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва (завідувачка – доктор мистецтвознавства, професор Віолетта Дутчак) і включена до Переліку наукових конференцій з проблем вищої освіти і науки в системі Міністерства освіти і науки України на 2024 рік.

У конференції взяли участь понад 100 учасників – мистецтвознавців, митців-практиків, культурологів, педагогів – викладачів та науковців, аспірантів, дослідників з історії, культури, освіти та мистецтва з України та інших держав – Польщі, Словаччини, Канади, Великої Британії, Молдови, ін. На пленарному засіданні були представлені ґрунтовні наукові напрацювання провідних дослідників культури і мистецтва з України та зарубіжжя – Поліни Герчанівської, Олени Берегової, Ірини Бермес, Марини Морарі, Ганни Карась, Ірини Дундяк, Любові Гундер, Ольги Фабрика-Процької, Ольги Шуміліної, Уляни Граб, Інни Червінської, Володимира Федорака, Віолетти Дутчак, Мирона Черепанина та ін.

Основною проблематикою виступів науковців стали дослідження культурно-мистецьких процесів розвитку регіонів України, у тому числі в умовах російсько-української війни; сучасний етап розвитку різних видів мистецтва в Україні та українській діаспорі: жанрово-стильові, тематичні, ідентифікаційні, аксіологічні аспекти; інноваційні методики викладання мистецьких дисциплін; менеджмент культурно-мистецьких і освітніх процесів в Україні, у т.ч. в умовах війни; взаємодія закладів мистецької освіти та культурно-мистецьких інституцій в Україні та між Україною і зарубіжжям; персональні практики та здобутки українських митців, педагогів, діячів культури в Україні та середовищі зарубіжжя.

У рамках конференції працювали 3 секції – «Мистецтво», «Культура», «Мистецька освіта», які відповідно модерували доктори мистецтвознавства, професори Віолетта Дутчак, Ганна Карась, Ольга Фабрика-Процька. Також був проведений Круглий стіл з питань функціонування українського мистецтва в умовах російсько-української війни за участю представників науки і мистецтва, які перебувають в Україні та у вимушеній еміграції за кордоном. У Круглому столі взяли участь представники Австрії, Хорватії, Словаччини, Італії, Канади, США, Люксембургу, Великобританії та України, які ділилися власним досвідом культурно-мистецької, громадської, волонтерської та освітньої роботи в умовах як екстремальної еміграції за кордон, так і багаторічної діяльності в українських осередках різних країн, а також у прифронтових та тилових регіонах України (Любомир Никорак, Леся Бойко-Королик, Анастасія Кравченко, Любов Гундер, Лідія Ткачук, Славко Бурда, Юлія Ніколаєвська, Інна Лісняк, Тетяна Чернета, Аліна Олійник, Юрій Скобель, Лідія Курбанова, Андрій Стовп’юк та ін.).

Також для учасників конференції була підготовлена мистецька програма за участю студентів і викладачів кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва з онлайн-представленням на сторінці Facebook. За результатами проведеної конференції планується онлайн-публікація матеріалів та колективна монографія.