У Варшаві наших студентів-юристів вітали ректори ПНУ та Академії юстиції

У Варшаві перебуває з робочим візитом ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. Також на запрошення польської Академії юстиції (Akademia Wymiaru Sprawiedliwosci) за програмою академічного обміну у Польщі працює група студентів-юристів на чолі з директором Навчально-наукового юридичного інституту ПНУ Юрієм Микитиним, завідувачкою кафедри судочинства Юлією Кернякевич-Танасійчук, завідувачем кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорем Козичем та професором кафедри політики у сфері боротьби зі злочинністю та кримінального права Ігорем Медицьким.

Робочі зустрічі ректора Ігоря Цепенди у Варшаві розпочалися із переговорів з ректором-комендантом Академії юстиції Міхалом Сопінським.

Ректор мав нагоду особисто подякувати колезі за співпрацю у спільних проєктах та академічних обмінах.

Нещодавно науковці ПНУ та Академії юстиції завершили наукові дослідження щодо правових, психолого-педагогічних та історичних аспектів співпраці з ворогом (зради), результати яких було опубліковано у монографії «Колабораційна діяльність. Польсько-український досвід боротьби».

Цього разу ректори обговорили алгоритм дій щодо наступних спільних проєктів і можливостей розширення існуючих академічних обмінів, зокрема, у рамках майбутньої роботи Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України і Польщі у Микуличині.

Також йшлося про подальшу співпрацю у напрямках правового та інституційного аспектів цивільного захисту, безпеки в установах виконання покарань, досліджень міждисциплінарного спрямування та багато іншого.

Пізніше обидва ректори разом привітали студентів освітніх рівнів бакалавр (освітні програми «Право», «Міжнародне та європейське право») і магістр (освітня програма «Право») Запоточну Анастасію, ПР-21 Остап’юк Ірину, ПР-22 Мартищук Христину, ПР-23 Пашковську Юлію, МП-21 Семців Діану, ПР-34 Ільчук Вікторію, ПР-41 Іванишин Ангеліну, ПР-43 Голубош Ганну, МП-41 Іванчук Оксану, ПР(м1)-01.

Ректор-комендант Академії юстиції Міхал Сопінський побажав делегації ПНУ плідної роботи: «Радий вас вітати у Варшаві! Сподіваюсь, що у процесі цього перебування народиться нова концепція співпраці у рамках наших спільних обмінів, інституціональних аспектів європейських співпраці».

Вітаючи студентів та викладачів ПНУ, ректор Ігор Цепенда підкреслив, що такого роду академічні обміни є доброю нагодою для реалізації багатьох ідей та започаткування нових проєктів.

«Галузь права є дуже широкою і цікавою для міжнародної співпраці! Дякую нашим професорам, які багато років працюють у цій науковій сфері. Сподіваюсь, що не тільки практична, але і наукова діяльність зацікавить і наших студентів. Нині ви маєте нагоду розширити ваші контакти, отримати новий досвід та поєднати його з тим, що вже маєте. Ми є свідками нової методології і нових методик. Ці візити дають і нам і нашим польським партнерам глибоке підґрунтя і основу для поглиблення співпраці. Ми це робимо для вас, щоб ви були кращими!», — наголосив Ігор Цепенда.

У Варшаві ректор ПНУ також провів низку робочих зустрічей, метою яких було започаткування нових українсько-польських освітніх проєктів у різних напрямках за підтримки польських партнерів.

Тим часом, делегація Навчально-наукового юридичного інституту ПНУ мала свою насичену та пізнавальну програму у Варшаві за патронату координаторки напрямку міжнародних проєктів польської Академії юстиції Марти Францкєвіч.

Сьогодні зустрічі зі студентами провели професор Єнджей Кондек та директор Інституту наук про право Гжегож Криштофюк.

Наступні дні тижня студенти проведуть на семінарах на навчальній базі Академії юстиції у Закопане.