Мистецьке дійство в межах «Творчих четвергів» в Інституті мистецтв

30 травня у концертній залі Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся благодійний концерт, ініціаторами та організаторами якого була кафедра музичної україністики та народно-інструментального мистецтва. Метою заходу було зібрати кошти на придбання дронів та тепловізорів для військових із 42-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України.

Це мистецьке дійство проходило в межах серії заходів «Творчі четверги», які стали вже традиційними в Інституті мистецтв. Участь студенти та викладачі кафедри сценічного мистецтва і хореографії та виконавського мистецтва.

«Низький уклін усім, хто причетний до сьогоднішнього свята за величне почуття гордості за те, що виховуємо правильно нашу талановиту молодь. Подяка як викладачам, так і студентами за Вашу працю. Ви гідно представляєте наш Прикарпатський університет не тільки в Україні, але і в Європі та світі», – зазначив у вітальному слові проректор з науково-педагогічної роботи Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Едуард Лапковський.

Концерт розпочався з енергійної та запальної «Коломийки» у виконанні Дмитра Цинтара (клас доцента Владислава Князєва), що задала яскравий та патріотичний тон усьому вечору. Далі слухачі мали можливість насолодитися чуттєвим прочитанням поезії Бориса Олійника «Парубоцька балада» від Назарія Тимківа (клас доцента Надії Кукурузи), яке зворушило до сліз багатьох присутніх.

Гуцульські мотиви продовжували звучати завдяки майстерному виконанню «Гуцульських награвань» Андрієм Настюком (клас викладача Юрія Гребенюка). Чарівна гра на цимбалах Івана Дроняка (клас доцента Юрія Гулянича) у творі Ференца Ліста «Бог цимбалів» викликала захоплення у публіки.

Справжнім мистецьким шедевром стало виконання ансамблем народних інструментів «Прикарпатські візерунки» (клас доцента Юрія Гулянича) композиції «Мелодія та буковинські козачки» (музика Василя Гекера), де соло на скрипці виконав Віталій Гоголь (клас старшого викладача Романа Шиптура).

Віртуозне виконання Романом Сабадишем (клас старшого викладача Богдана Парумби) вальсу Віктора Власова захопило присутніх своєю ніжністю та витонченістю. Особливу увагу привернув дует гітаристів Ярослава Мельничука та Христини Когутяк (клас старшого викладача Станіслава Жовніра), які виконали диптих «Прелюд і Рондо» (музика Андрія Андрушко), продемонструвавши високий рівень технічної підготовки та музичної інтерпретації.

Душевність української народної пісні «Шуміла ліщина» (обробка Мирослава Скорика) у виконанні дуету Василя Сидорака та Олега Сабадиша (клас старшого викладача Богдана Парумби) залишила незабутнє враження, як і проникливе виконання Наталією Яремчук поліської народної пісні «Ой у полі край дороги» (клас доцента Зоряни Рось).

Квартет баяністів під керівництвом доцента Лілії Пасічняк, що виконав «Київський вальс» (музика Платона Майбороди, обробка Миколи Різоля), показав високу майстерність і злагодженість гри, що викликало щирі оплески аудиторії. Зворушливе виконання Марією Вислюк (клас професора Віолетта Дутчак) пісні «Ой не світи, місяченьку» (обробка Миколи Лисенка) було одним із найбільш емоційних моментів концерту.

Павло Ільїн (клас доцента Владислава Князєва) майстерно виконав «Дивертисмент» Андре Астьєра, демонструючи віртуозність та технічну досконалість. Вокально-інструментальний дует «Байка» у складі Назара Голея (клас доцента Михайла Стефанюка) та Івана Гриніва (клас доцента Марини Булди) з піснями «Кед ми пришла карта» і «Bella Ciao» став справжньою окрасою вечора, додавши йому динаміки та енергії.

Вразила емоційним прочитанням новели «Живий» Ольги Криштопи Анна Копчук-Кашецька (клас доцента Надії Кукурузи).

Заключні номери у виконанні квартету бандуристок «Ґердан» (художній керівник професор Віолетта Дутчак) стали справжнім музичним дарунком. Виконання композицій «Мелодія» (музика Мирослава Скорика), «Біля тополі» (слова та музика Петра і Павла Солодухи, аранжування Віолетти Дутчак) та «Укріпи нас, любов!» (слова Зої Ружин, музика Тамари Саматі-Оленєвої) підкорило серця глядачів своєю ніжністю та глибоким емоційним змістом.

«Дякуємо Збройним силам України за відстоювання позицій нашої держави, які наближають нас до того світлого дня Перемоги. Хочу подякувати чудовим колегам, завдяки яким відбувся цей чудовий концерт. А це завідувачка кафедри музичної україністики та народно-інструментального мистецтва, докторка мистецтвознавства, професорка Віолетта Дутчак разом з колегами, керівниками кафедр сценічного мистецтва і хореографії (доцент Надія Кукуруза) та виконавського мистецтва (доктор мистецтвознавства, професор Петро Круль). Особлива подяка студентами, які блискуче представили вокал та інструментальну музику», – підкреслив директор Навчально-наукового інституту мистецтв, кандидат історичних наук, доцент Володимир Федорак.

Концерт завершився під гучні аплодисменти, залишаючи глядачам відчуття гордості та віри у перемогу.

Цей вечір став не лише мистецьким святом, а й важливим кроком у підтримці благодійних ініціатив, що спрямовані на допомогу тим, хто потребує нашої підтримки у важкі часи боротьби проти агресора.