Відбулась школа юного біохіміка «Дослідники таємниць живого»

Протягом 27-28 травня проходила школа юного біохіміка «Дослідники таємниць живого», в якій взяло участь 30 школярів з різних шкіл Івано-Франківської області.

Цього року була насичена дводенна програма, протягом якої наші учасники мали змогу побути у ролі науковців-біохіміків.

У перший день учні прослухали короткі лекції викладачів кафедри біохімії та біотехнології ПНУ. Зокрема завідувачки, професорки Марії Байляк про досвід успішної роботи в науці та доцента Володимира Швадчака про те, хто такі біохіміки і науковці та чого вони навчають на кафедрі біохімії та біотехнології.

Магістрантка кафедри, і водночас лаборантка у клініці «Сімедгруп» Марія Кошка поділилась своїм досвідом про переваги навчання на кафедрі біохімії та біотехнології для подальшої роботи у медико-діагностичних лабораторіях.

Доцент Дмитро Господарьов розказав цікаву доповідь, де і як можна використовувати комбучу (чайний гриб).

Також для учнів була організована екскурсія навчально-науковими лабораторіями біохімії, мікробіології, ПЛР і флюоресценції. Мали змогу ознайомитися із кімнатою для утримання плодових мух, автоклавною, лабораторією мікроклонального розмноження та лабораторією гістології.

Для всіх охочих було проведено обстеження на предмет схильності до ожиріння на розумних вагах OMRON з отриманням брошурок про збалансоване харчування.

В окремих групах учні мали змогу виконати 5 різних лабораторних робіт.

Під час лабораторної роботи «Виготовлення та мікроскопічний аналіз препаратів мікроорганізмів» вони виготовляли живі і фіксовані препарати мікроорганізмів (пекарських дріжджів). Тоді як, під час лабораторної роботи «Поведінкові реакції плодових мушок» визначали індуковану рухову активність у мух й стійкість до холодового стресу, що є основними показниками фізіологічного здоров’я.

Лабораторна робота з мишами як модельним об’єктом дала змогу перевірити мишей на тривожність і дослідницьку активність (здатність вчитись новому).

У Kahout вікторині учасники перевірили свої знання з біології й найбільш ерудовані (переможці) отримали призи.

Фінальний командний конкурс малюнків про свої враження від школи показав, що учні чудово засвоїли як лекційний матеріал, так і те, що вивчали на лабораторному практикумі.