Вічна памʼять!

З глибоким сумом повідомляємо, що сьогодні, 2 червня, пішов із життя Новосядлий Степан Петрович – професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри радіофізики і електроніки (2005-2012 рр.) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Висловлюємо щирі співчуття родині, близьким, колегам та учням! Нехай пам’ять та добра згадка про нього залишиться назавжди серед нас. Вічна пам’ять!

Народився Новосядлий Степан Петрович 1 січня 1943 р. у селі Волків Перемишлянського району Львівської області.

У 1959 р. вступив на фізичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка.

З 4 курсу перевівся на факультет автоматики і напівпровідникової електроніки Львівського політехнічного інституту. Працював інженер-технологом, інженер-конструктором, начальником бюро, заступником головного технолога Інституту мікроприладів.

З 1972 р. — головний технолог заводу «Позитрон» (м. Івано-Франківськ). Серед наукових досягнень — розробка високочастотного планарного германієвого транзистора 1Т311, операційного підсилювача К140УД1, логічних схем cерії К172, К178.

Працюючи головним технологом в концерні «Родон» (м. Івано-Франківськ) захистив кандидатську дисертацію.

У 1989 р. — головний конструктор спеціального конструкторського бюро «Орізон».

Степан Новосядлий провів понад 120 науково-дослідних робіт, в результаті яких запустив виробництво на двох великих заводах Івано-Франківська та Києва.

У 1989 р. Степану Новосядлому присвоєно звання «Заслужений працівник електронної промисловості СРСР». Як головного інженера СКТБ «Орізон» запросили на посаду професора кафедри радіофізики і електроніки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, яку він очолив у 2005 р.

Під його керівництвом акредитовані та ліцензовані спеціальності «Радіофізика і електроніка» та «Комп’ютерна інженерія», створено науково-навчальну лабораторію за напрямом «Інформаційні системи».

З 2012 р. — професор кафедри комп’ютерної інженерії і електроніки. Напрями наукових досліджень: САПР твердотільної електроніки, дослідження матеріалів та процесів субмікронної технології ВІС на кремнії і арсеніді галію, програмування мікроконтролерів і мікропроцесорів при проектуванні функціонально закінчених виробів. Розробив понад 40 типів активних RC-фільтрів і технологію їх виготовлення.

У 2003 р. захистив докторську дисертацію. Опублікував більше 280 праць, 6 монографій, 80 патентів на винахід. Підготував понад 100 провідних спеціалістів в галузі електроніки.

За результатами публікацій у 2000–2006 рр. С. П. Новосядлий увійшов до списку 100 кращих спеціалістів світу у галузі мікроелектроніки і комп’ютерної техніки, нагороджений срібною медаллю та сертифікатами Кембриджського наукового центру.