Вічна памʼять!

З великим сумом повідомляємо про передчасну трагічну смерть давнього друга і партнера Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, одного з перших меценатів відновлення Обсерваторії на горі Піп Іван, колишнього Почесного консула України у Жешуві, 54-річного відомого польського бізнесмена Єжи Кшановського.

В учасників історичного українсько-польського проєкту з відновлення Обсерваторії на горі Піп Іван є свої традиції. Одна з них — зупинка біля каплички дорогою до вершини гори. Щоразу тут у молитві на двох мовах поминають усіх однодумців, шлях яких до другого відкриття «Білого слона» було перервано передчасною смертю. Нестерпно боляче, що до імен наших друзів, що пішли у засвіти, відсьогодні додасться імʼя Єжи Кшановського, або Юрека, як називали його всі близькі друзі…

Єжи Кшановський був бізнесменом, засновником всесвітньо відомої компанії Nowy Styl.

Ще під час навчання в Науково-технічному університеті AGH Єжи Кшановський вирішив поїхати до США, де отримав свій перший професійний досвід у компанії Whyte. У 1992 році разом зі своїм братом Адамом заснував меблеву компанію Nowy Styl.

У 1990-х компанія отримала нових клієнтів, спочатку на Сході, а потім і в інших країнах Старого Континенту.

Компанія братів Кшановських вражаюче завершила 20 століття, продавши свій перший мільйон стільців. Невдовзі, дбаючи про повноту пропозиції, Nowy Styl почав виробляти офісні меблі, зокрема, і на виробництві в Україні.

У 2006 році він створив бренд, відомий сьогодні як Forum by Nowy Styl, почав готувати сидіння на стадіонах до Чемпіонатів світу з футболу та змагань УЄФА. У наступні роки Nowy Styl збільшив свої виробничі можливості, співпрацюючи з іншими відомими брендами, такими як Siemens, Toyota і Deloitte.

Кшановський обіймав посаду не лише віце-президента компанії, а й директора з інвестицій та закупівель.

Декілька найкращих аудиторій Прикарпатського університету мають сучасні зручні меблі від компанії Єжи Кшановського.

Коли почалася повномасштабна війна, компанія прийняла рішення про повний остаточний вихід з російського ринку та багато постійно підтримувала гуманітарною допомогою Україну і наш університет.

Цього року Єжи Кшановський планував відвідати Обсерваторію. Він вже кілька років мріяв на власні очі побачити відновлений з руїн Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Варшавського та Прикарпатського університетів. Він хотів подивитися чим ще може допомогти університетам на завершальному етапі відбудови та безперечно він мав брати участь у другому офіційному відкритті цього унікального обʼєкту за участі президентів двох держав…

Також Єжи Кшановський був автором ідеї україномовного видання з фінансової грамотності для дітей і підлітків “Світ грошей”. ПНУ отримав права на книжку, а наші викладачі попрацювали над тим, щоби адаптувати його до українських реалій. У цьому виданні міститься і історія українських грошей, починаючи від найдавніших часів і до нині, а також в ній відображені і сьогоднішні реалії. За підтримки Кредобанку було видано 1000 примірників книжки, які всі передані до шкіл.

Ми будемо памʼятати нашого друга і партнера. Будемо молитися за упокій його душі сьогодні і щоразу, коли підійматимемося на вершину Чорногори.

Висловлюємо щирі співчуття родині, друзям та колегам Єжи Кшановського.

Вічна памʼять!