ВИШИТІ СТАЛЛЮ: вдячні усім, хто долучився! Разом до Перемоги!

У виставковій залі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся семінар-конференція “Код нації: екологічне підґрунтя (вишиті сталлю)”, організований кафедрою біології та екології.

Захід об’єднав екоактивістів, освітян і науковців, представників мистецького кола і бізнес-спільнотидля актуалізації екологічних аспектів військових дій; обговорення можливостей і векторів сталого розвитку під час війни та ролі волонтерських рухів для його забезпечення; реального стану  екологічного підприємництва в Україні у сучасних реаліях і у поствоєнній перспективі.

Символічно, що ця подія була приурочена також до Міжнародного дня довкілля.

Учасників заходу привітали перший проректор університету Валентина Якубів, завідувачка кафедри біології та екології Мирослава Миленька, заступниця декана факультету природничих наук Неля Долинко.

Ключові питання семінару-конференції були обговорені у рамках двох робочих панелей: “Екологічні наслідки військових дій” та “Війна і сталий сталий розвиток громад”.

Серед запрошених спікерів першої тематичної панелі – люди, які своєю діяльністю щодня зміцнюють український тил, підтримують військових або ж відчули на собі страшний дотик війни: народні депутати України – Едуард Прощук і Оксана Савчук, Голова Всеукраїнської екологічної ліги – Тетяна Тимочко, президент Західно-Українського Ресурсного Центру – Василь Полуйко; учений секретар  біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф. Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України, Херсонська область – Наталія Корінець; директор національного природного парку “Кам’янська Січ”, Херсонська область – Сергій Скорик.

Доповіді були присвячені екологічним наслідкам воєнних дій на довкілля і біоту, підходам до документування заподіяних природі збиткам у результаті російського екоциду, страшному досвіду функціонування об’єктів природно-заповідного фонду в умовах окупації та лінії вогню.

Спікери другої панелі (Голова правління ГС “Дорога смаку Прикарпаття”, засновник агенції Grant Guide Ua – Ірина ФІЩУК, громадська діячка і рестораторка – Ольга Зінько, громадська діячка й засновниця ініціативи “Франківськ, який треба берегти” – Марія Козакевич, громадська діячка і волонтерка, незмінна модераторка екологічних заходів кафедри біології та екології, Голова НПЕУ АТ “ПРИКАРПАТТЯОБЛЕНЕРГО” – Ольга Тишко).  

Доповідачі поділилися з учасниками досвідом ведення бізнесу і впровадження соціальних ініціатив в умовах військового стану, підтримки релокованих підприємств, організації волонтерських акцій і підтримки військових та їхніх родин. Семінар-конференція проводився на підтримку  волонтерської ініціативи громадського діяча і волонтера – Станіслава Ковановського зі збору коштів на підтримку 10-тої окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс».

Тому, на завершення заходу, організатори озвучили результати проведеного напередодні благодійного інтернет-аукціону “Вишиті сталлю” та провели розіграш лотереї.

З приємністю відзначаємо, що майже всі виставлені на аукціон лоти були реалізовані. Вцілому за ці дні організаторам вдалося зібрати понад 80 тисяч грн.

Детальні звіти будуть надані пізніше, оскільки збір коштів ще продовжується.

Також організатори анонсують і продовження аукціону, оскільки партнерами надані нові лоти. Серед них – стародавній гуцульський хрест-згарда та сертифікат на вечерю в антикварті “Шпиндель” з Іриною Кишакевич – відомою лікаркою,  волонтеркою і громадською діячкою.

Організатори вдячні усім, хто долучився до збору коштів і не втомлюється допомагати нашим Героям і надалі.