Творчість Марка Черемшини і українська культура XIX – початку ХХ століття

Сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій розпочала роботу Всеукраїнська наукова конференція «Творчість Марка Черемшини і українська культура XIX – початку ХХ століття». Її приурочено до 150-річниці від дня народження відомого українського письменника Марка Черемшини (Івана Юрійовича Семанюка, 1874-1927).

Конференція зорганізована кафедрою української літератури Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Співорганізаторами конференції виступили Інститут літератури ім. Т. Шевченка НАН України, Інститут Івана Франка НАН України, Івано-Франківське обласне відділення НТШ, Івано-Франківська обласна організація НСПУ, Івано-Франківська обласна організація НСКУ, Снятинська міська рада, Снятинський літературно-меморіальний музей Марка Черемшини. До участі були запрошені науковці, дослідники творчості Марка Черемшини, магістранти.

З вітальним словом виступили ректор Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда, перший заступник голови Івано-Франківської обласної ради Василь Гладій, перша проректорка ПНУ Валентина Якубів, проректор з науково-педагогічної роботи Сергій Шарин, декан факультету філології Роман Голод, завідувач кафедри української літератури Степан Хороб, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Тетяна Бойко, директор Інституту літератури ім. Т. Шевченка НАН України, академік НАН України – Микола Жулинський, директор Інституту Івана Франка НАН України, академік НАН України – Євген Нахлік, голова Івано-Франківської обласної організації НСПУ – Євген Баран.

Пленарне засідання конференції розпочалося з презентації наукового журналу «Галичина».

На пленарному засіданні були розглянуті питання про вплив Марка Черемшини на розвиток української літератури та культури, його взаємодію з іншими відомими письменниками того часу, а також було проаналізовано значення його творчості для сучасної української культури.

Особлива увага була приділена питанням, пов’язаним із дослідженням етнографічних мотивів у творах Черемшини, його ролі в національному відродженні та збереженні народних традицій. Також обговорювалися теми, пов’язані з його внеском у розвиток української мови та літературної критики.

Далі науковці працювали по секціях: “Становлення Марка Черемшини як творчої особистості”, “Особливості моделювання художнього світу Марка Черемшини”, “Із секретів поетичної творчості”, “Наукові, культурно-історичні та методичні рецепції Марка Черемшини”, “Компаративістичний вимір творчості Марка Черемшини”, “Мовно-стилістичні особливості художнього простору”.

Під час роботи секцій конференції учасники мали можливість поділитися своїми науковими дослідженнями, обговорити новітні підходи до аналізу творчості Черемшини та обмінятися думками щодо його спадщини. Зокрема, було представлено кілька доповідей, присвячених дослідженню рукописної спадщини письменника, його листування та впливу його творчості на сучасних авторів.

Конференція стала важливим майданчиком для обміну ідеями та досвідом між науковцями з різних регіонів України, а також сприяла популяризації творчості Марка Черемшини серед молодих дослідників і студентів.

Завтра учасники відвідають місця пов’язані із творчістю Марка Черемшини. Після чого відбудеться закриття конференції та підбиття підсумків.