Літня школа «Інклюзивна політика в управлінні: освітній вектор»

З ініціативи кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії факультету управління Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника провели Літню школу «Інклюзивна політика в управлінні: освітній вектор». Її учасників ознайомили з сучасними науковими та науково-практичними управлінськими стратегіями й технологіями та практичними кейсами.

Навчання, до якого долучилися викладачі закладів вищої освіти, спеціалісти-практики, які працюють у навчально-реабілітаційних центрах і спеціальних школах (зокрема, Вигодській спеціальній школі Івано-Франківської обласної ради, Навчально-реабілітаційному центрі “Надія” Вишгородської міської ради), студенти спеціальності «Логопедія», було спрямоване на формування інклюзивної культури, цінностей та процесів в організаціях.

У перший день роботи Літньої школи з вітальним словом до учасників звернулися перша проректорка університету Валентина Якубів; проректор з науково-педагогічної роботи Едуард Лапковський; декан факультету управління Ірина П’ятничук; завідувач кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії Оксана Джус. Вони наголосили на важливості усвідомлення інклюзивності як провідного управлінського тренду.

Ґрунтовними були виступи спікерів:

– “Ресурсний потенціал інклюзії” – Еляна Данілавічютє, завідувач відділу логопедії Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України, старший науковий співробітник, професор кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії;

– “Інклюзія й інклюзивність в освіті” – Сергій Омельчук, перший проректор Херсонського державного університету, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії;

– “Експериментальний підхід для впровадження цифрової доступності” – Ігор Михайлюк, провідний фахівець з користувацького інтерфейсу та побудови досвіду користувача програмного забезпечення компанії EPAM, Михайло Шелудяков, координатор Івано-Франківської локації компанії EPAM.

– “Реалізація права на освіту дітей з особливими освітніми потребами у навчально- реабілітаційних центрах” – Наталія Січкарчук, заступник директора з навчально-виховної роботи Навчально-реабілітаційного центру “Надія” Вишгородської міської ради, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії.

Другий день Літньої школи «Інклюзивна політика в управлінні: освітній вектор» проходив на базі Вигодської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради.

Він розпочався з екскурсії «Доступний простір спеціальної школи» і містив практичні управлінські кейси від керівників закладів освіти:

– “Менеджмент у спеціальній освіті та інклюзії” – Оксана Якимів, директор Вигодської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради, доцент кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії;

– “Досвід організації інклюзивних та спеціальних груп у закладах дошкільної освіти України (управлінський аспект)” – Зоряна Кідан, директор Закладу дошкільної освіти № 5 Львівської міської ради;

– “Організація інклюзивних міжкласних груп у початковій школі (з досвіду впровадження)” – Ольга Філіпішин, директор середньої загальноосвітньої школи № 34 ім. М. Шашкевича м. Львова, аспірантка Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Нова, затребувана спеціальність 016 Спеціальна освіта 016.01 Логопедія, що реалізовується на кафедрі логопедії та інноваційних технологій університету, націлена на посилення інституційної спроможності політичних та громадських інститутів задля залучення осіб з інвалідністю, дітей і молоді з особливими освітніми потребами у різні сфери життя та впровадження цифрової доступності.