Презентація англомовної колективної монографії «Простір інклюзивної освіти: Голоси з України та за її межами»

17 червня у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU-EcoSystem» відбулася презентація англомовної колективної монографії «The Space of Inclusive Education: Voices from Ukraine and Beyond / Простір інклюзивної освіти: Голоси з України та за її межами». 

Авторський колектив Прикарпатського національного університету: Олена Будник, Сергій Сидорів, Інна Червінська, Ольга Деркачова, Катерина Фомін, Михайло Котик, Зоряна Ленів, Наталія Матвєєва, Тетяна Близнюк, Лідія Сидорів, Оксана Титунь.

Також інші автори: Ольга Тельна, Григорій Васянович, Наталія Андрійчук, Стефані Фіцджеральд, Келлі Енн Мерчант, Ірина Дубковецька, Катаржина Смотер, Клейтон Е. Келлер, Кароліна Колодзейчак, Дональд Ф. Лавін, Арміне Сооренян, Михайло Палагнюк та Анна Зєтек. Редактор серії: Роджер Слі (Університет Лідса, Велика Британія).

«Це проєкт, спрямований на модернізацію педагогічної освіти, особливо у вищій школі. Сьогодні необхідно використовувати нові методи підготовки з використанням технологій, які дозволяють вдосконалювати навчальний процес. Однією зі складових навчального процесу в теперішніх умовах є інклюзивна освіта. Це дозволяє нам готувати фахівців сучасного рівня. Ця монографія, яка спрямована на англомовного читача, ознайомлює з проблемами інклюзивної освіти в Україні та показує, які кроки ми вже зробили», – зазначив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

Ректор відзначив, що стратегія університету спрямована на пошук партнерів за кордоном, їх розширення та зміцнення наших наукових шкіл. В результаті формується нова команда дослідників, яка закріплює весь досвід, напрацьований десятиліттями. Щоб наші іноземні колеги змогли більше дізнатися про цей досвід, потрібні такі англомовні видання. «Наш університет спрямовує свою увагу на підготовку видань для англомовних читачів», – додав Ігор Цепенда.

Це перша такого роду англомовна книга з проблем інклюзивної освіти, підготовлена з ініціативи українських авторів (основна частина з яких з ПНУ- 10 авторів, в т.ч. статті у співавторстві). Книга опублікована у відомому науковому видавництві «BRILL» (Нідерланди) у березні 2024 року. До монографії увійшли оригінальні та раніше опубліковані тексти (значна частина в нашому «Journal of Vasyl Stefanyk Precarpathian National University»). 

Редакційна колегія монографії: Мел Ейнскоу (Манчестерський університет, Велика Британія), Фелісіті Армстронг (Інститут освіти, Лондонський університет, Велика Британія), Лен Бартон (Інститут освіти, Лондонський університет, Велика Британія), Сюзанна Каррінгтон (Квінслендський технологічний університет, Австралія), Джоан Деппелер (Університет Монаша, Австралія), Лінда Грем (Квінслендський технологічний університет, Австралія), Леван Лім (Національний інститут освіти, Сінгапур), Міссі Мортон (Оклендський університет, Нова Зеландія).

На сайті видавництва BRILL написано: «Відома як житниця Європи, Україна, перебуваючи сьогодні в центрі міжнародних турбот і сподівань, демонструє нові виміри гідності та рішучості, за які її можна назвати школою світу. Ця збірка текстів про інклюзію осіб з особливими освітніми потребами та інвалідністю від міжнародних та українських науковців здебільшого була написана до найбільшої війни в Європі з часів Другої світової війни. Цей том є першою книгою для англійської читацької аудиторії, яка знайомить з українським поглядом на інклюзивну освіту. Завжди корисно починати з передісторії та спостерігати за майбутнім розвитком». (https://brill.com/display/title/69456).