XVIII Львівська ентомологічна школа «Актуальні проблеми вивчення ентомофауни західного регіону України»

Впродовж 14-16 червня на кафедрі біології та екології Прикарпатського національного університету у кооперації із Державним природознавчим музеєм НАНУ, національним природним парком “Синьогора” і громадськими організаціями Львівське відділення Українського ентомологічного товариства і ГО “Екологіф” відбулась XVIII Львівська ентомологічна школа “Актуальні проблеми вивчення ентомофауни західного регіону України”.

Львівська ентомологічна школа – традиційне щорічне зібрання ентомологів західних регіонів України, започатковане Державним природознавчим музеєм НАНУ і Львівським відділенням Українського ентомологічного товариства у 2007-му році.

Початково ентомологічна школа проходила на базі природного заповідника “Розточчя”, проте із 2011-го року перейшла у “мандруючу” форму й щороку проводиться в іншому місці, а саме: на базі національних парків і природних заповідників, а також університетів.

14 червня в рамках ентомологічної школи відбулось 2 семінари, де учасники представили свої наукові здобутки у галузі ентомології. Зокрема участь взяло 30 ентомологів з усієї України, включаючи Броди, Білу Церкву, Великий Березний, Гримайлів, Івано-Франківськ, Київ, Кременець, Львів, Одесу, Тернопіль, Ужгород, Умань, Харків.

Спеціальними гостями і спікерами ентомологічної школи були доцент Харківського національного університету ім. В. Каразіна Олександр Зіненко із тренінгом “Недеструктивні методи екстракції ДНК і ДНК баркодинг безхребетних в польових умовах” і науковий співробітник Державного природознавчого музею НАНУ Сергій Глотов – учасник 27-ї і 28-ї наукових експедиції на станції “Академік Вернадський” в Антарктиді.

Ентомологічну школу відкрили завідувачка кафедри біології та екології ПНУ Мирослава Миленька і заступник директора з науки національного природного парку “Синьогора” Юрій Шпарик.

Від кафедри біології та екології Прикарпатського національного університету з доповідями виступили доценти Андрій Заморока і Віктор Шпарик, а також студенти-учасники наукового гуртка “Екологія і еволюція тварин”.

15 червня учасники під керівництвом старшого наукового співробітника Державного природознавчого музею Володимира Різуна пройшли тренінг “З методик збору та ідентифікації ентомологічного матеріалу” у польових умовах на території національного природного парку “Синьогора”.

Учасники пройшли маршрутом знаного ентомолога ХХІ століття Мар’яна Ломницького, який був першим дослідником теренів сучасного НПП “Синьогора”, відтворивши експедицію 1877-го року.

Впродовж тренінгу усі мали змогу ознайомитись із ентоморізноманіттям національного парку, внісши свій вклад у інвентаризацію біоти в його межах.

16 червня відбувся заключний тренінг XVIII Львівської ентомологічниої школи під керівництвом доцента Олександра Зіненка “Недеструктивні методи екстракції ДНК і ДНК баркодинг безхребетних в польових умовах”, де учасники проводили забір тканин комах для екстракції ДНК і проведення ПЛР, а також подальшого секвенування.

За результатами ентомологічної школи учасники отримали сертифікати на загальний обсяг 0,4 кредити ЄКТС (12 годин), а також нові знання, досвід й незабутні емоції.